Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

«Μπλόκο» στις επιδοτήσεις



Σοβαρός κίνδυνος να χαθούν επιδοτήσεις για τους αγρότες και κτηνοτρόφους που βάζουν πυρκαγιά σε βοσκότοπους

«Φρένο» στις «αγροτικές πυρκαγιές» βάζουν ο Οργανισμός Πληρωμών Κοινοτικών Ενισχύσεων και το Πυροσβεστικό Σώμα. Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο των αγροτικών και δασικών πυρκαγιών έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, με αποτέλεσμα να αποτελούν το μεγαλύτερο κίνδυνο και κάθε χρόνο να αυξάνονται τα στρέμματα των καμένων εκτάσεων. Στην περίπτωση της Νάξου, το κάψιμο των βοσκοτόπων αποτελεί τακτική αρκετών αγροτών και κτηνοτρόφων, προκειμένου να ανανεωθεί η βλάστηση, ωστόσο η καύση των αγροτικών εκτάσεων απαγορεύεται καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή έως την 31η Οκτωβρίου.
Στην προσπάθεια εξιχνίασης των υποθέσεων εμπρησμού, η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) εγκαινιάζει νέες μεθόδους ελέγχου και εντοπισμού των ιδιοκτητών αγροτεμαχίων, στα όρια των οποίων έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά. Έτσι, από τις αρχές Αυγούστου το Πυροσβεστικό Σώμα διασυνδέθηκε με τη βάση Γεωχωρικών δεδομένων του Οργανισμού  Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.), ώστε να αντλεί στοιχεία των ιδιοκτητών, αλλά και να καταχωρούνται οι καμένες εκτάσεις.

Σύμφωνα με έγγραφη ενημέρωση που έγινε στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου, εφεξής, όταν εκδηλώνεται πυρκαγιά σε γεωργικές, αγροτικές και δασικές εκτάσεις, οι ανακριτικοί υπάλληλοι της Πυροσβεστικής θα μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση σε στοιχεία του Οργανισμού Πληρωμών σχετικά με την έκταση του αγροτεμαχίου, την τοποθεσία του, το είδος της εκμετάλλευσης, τα στοιχεία του καλλιεργητή και του ιδιοκτήτη και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία μπορεί να παρέχει ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., ενώ οι ανακριτικοί υπάλληλοι θα ενημερώνουν για τις συντεταγμένες της καμένης έκτασης, την ημερομηνία και ώρα της πυρκαγιάς, καθώς και αν πρόκειται για εμπρησμό από πρόθεση ή από αμέλεια.
Ωστόσο, η συνεργασία αυτή αναμένεται να έχει αντίκτυπο στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους, καθώς εκφράζονται έντονες ανησυχίες για το ενδεχόμενο να κοπούν οι επιδοτήσεις των αγροτών που δηλώνουν τις περιοχές αυτές είτε ως καλλιέργειες είτε ως βοσκότοπους.
Αναφερόμενος στις αγροτικές πυρκαγιές, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νάξου, Πυραγός Χρήστος Μπόπης, τόνισε ότι όλοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου, απαγορεύεται η καύση αγροτικών εκτάσεων χωρίς της έκδοση άδειας από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: