Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Κατακόρυφη πτώση των οικοδομικών αδειών


Κατακόρυφη είναι η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας σε όλη τη χώρα αλλά και στη Νάξο, όπως προκύπτει από τον αριθμό των οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί, καθώς οι άδειες αποτελούν σημαντική ένδειξη για την πορεία στον κατασκευαστικό τομέα. Όπως ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία, ο αριθμός των αδειών οικοδομής, που εκδόθηκαν από τις δημοτικές αρχές και τις επαρχιακές διοικήσεις το πρώτο 5μηνο του έτους ( Ιανουάριος – Μάιος 2013) παρουσιάζει μείωση 26,6% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους.
Ειδικότερα, στη Νάξο, το πρώτο 8μηνο του 2013, οι άδειες δόμησης ακολούθησαν φθίνουσα πορεία, καθώς είναι μειωμένες κατά 10% σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2012. Όπως προκύπτει από τον αριθμό των αδειών δόμησης, που εκδόθηκαν από την Πολεοδομία Νάξου στα νησιά της αρμοδιότητάς της (Νάξος, Μικρές Κυκλάδες και Αμοργός, Πάρος και Αντίπαρος), από το 2010 μέχρι σήμερα η πτώση αυτή αγγίζει το
50%. Στις άδειες δόμησης περιλαμβάνονται όλες οι οικοδομικές δραστηριότητες, όπως νέες άδειες, αναθεωρήσεις, κατεδαφίσεις, νομιμοποιήσεις, επισκευές κ.α
Πιο συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος του Αυγούστου, εκδόθηκαν συνολικά 197 άδειες δόμησης, εκ των οποίων οι 77 αφορούν σε οικοδομικές δραστηριότητες στη Νάξο και 59 στην Πάρο. Την τελευταία 5ετία η Πάρος είχε εντονότερη οικοδομική δραστηριότητα σε σχέση με τη Νάξο, όμως, φέτος, οι άδειες δόμησης που εκδόθηκαν ήταν λιγότερες από αυτές της Νάξου.
Από τις 77 άδειες της Νάξου, τη μερίδα του λέοντος καταλαμβάνουν οι ανεγέρσεις νέων οικοδομών και οι επισκευές, ενώ υψηλό ποσοστό κατέχουν και οι νομιμοποιήσεις συμπληρωματικών κατασκευών σε υφιστάμενα ακίνητα. Επίσης, οι περισσότερες οικοδομές αναμένεται να κατασκευαστούν στη Χώρα και κυρίως στα προάστια της πόλης, ενώ ανάλογος είναι και ο αριθμός αδειών για νέες οικοδομές σε παραλιακούς οικισμούς, με σαφή προτίμηση στον Άγιο Προκόπη. 





Όπως ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία, ο αριθμός των αδειών οικοδομής, που εκδόθηκαν το πρώτο 5μηνο του έτους (Ιανουάριος – Μάιος 2013) παρουσιάζει μείωση 26,6% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους. Η συνολική αξία των αδειών την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2013 μειώθηκε κατά 9,1% και το συνολικό εμβαδόν κατά 20,6%. Ο αριθμός των οικιστικών μονάδων παρουσίασε μείωση της τάξης του 14,0%.
Πτώση κατά 31,3% εμφάνισε ο αριθμός των οικοδομικών αδειών και τον Ιούνιο του 2013 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, κατά το μήνα Ιούνιο 2013 το μέγεθος της Συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας (Ιδιωτικής-Δημόσιας) στο σύνολο της Χώρας μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, ανήλθε σε 1.347 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 245,8 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας, παρουσίασε δηλαδή, μείωση κατά 31,3% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 17,9% στην επιφάνεια και κατά 8,1 % στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012.
Το μέγεθος Ιδιωτικής Οικοδομικής Δραστηριότητας, στο σύνολο της Χώρας, ανήλθε σε 1.331 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 229,5 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 930,3 χιλιάδες m3 όγκου, παρουσίασε δηλαδή, μείωση κατά 31,7 % στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 22,5% στην επιφάνεια και κατά 15,2% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012.
Το εξάμηνο Ιανουαρίου- Ιουνίου 2013, η Συνολική Οικοδομική Δραστηριότητα εμφανίζει στο σύνολο της Χώρας, μείωση κατά 40,0% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 41,0% στην επιφάνεια και κατά 37,6% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο εξάμηνο του έτους 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια: