Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Ημέρες Χορού στον Κυνίδαρο Νάξου


Για τέταρτη συνεχή χρονιά οι πολιτιστικοί σύλλογοι του Κυνιδάρου διοργανώνουν σε συνεργασία με την εταιρεία Αφοι Καρποντίνη–Ναξιακά Μάρμαρα Ο.Ε. τις «Ημέρες Χορού στον Κυνίδαρο Νάξου»: το διήμερο φεστιβάλ χορού που πλέον έχει καθιερωθεί στην ατζέντα των καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων του νησιού
Απ’ τους πρωταρχικούς σκοπούς των συλλόγων «Ο Άγιος Γεώργιος» και «Ο Απίκραντος», είναι όχι μόνο η διατήρηση και η διάδοση των παραδοσιακών χορών και της μουσικής του τόπου μας, αλλά και η γνωριμία και εξοικείωση με νέες μορφές χορού. Άλλωστε, η επαφή διαφορετικών ακουσμάτων και χορευτών αποτελεί την καλύτερη έμπνευση.
Στόχος μας είναι αυτές τις ημέρες να παρουσιάζουμε εκτός από παραδοσιακούς και σύγχρονους χορούς αλλά και χορογραφίες από την Ελλάδα και τον κόσμο. Ένας θεσμός που συνεχίζεται με επιτυχία και αναγνωρίζοντας τα προβλήματα των καιρών, σκοπό έχει να συγκινήσει τη σκέψη και το μυαλό μας. Δημιουργείται έτσι ένα παράθυρο επικοινωνίας και ανταλλαγής πολιτισμού μεταξύ των απανταχού χορευτών και μουσικών. 
Στον Κυνίδαρο οι εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στην «Πλάτσα» του χωριού και στον Πολυχώρο Πολιτισμού και Αθλητισμού «Βασίλειος Αποστ. Αντωνάκης» στις 19 και 20 Ιουλίου. Επιπλέον φέτος μετά από πρόταση του “Φεστιβάλ Νάξου” οι "Ημέρες Χορού στον Κυνίδαρο Νάξου" αγκαλιάζουν και τις παραστάσεις που φιλοξενούνται στις 21 Ιουλίου στο Ναό Διονύσου στα Ύρια. Έτσι το τριήμερο πλέον φεστιβάλ παίρνει τον τίτλο “Νύχτες Χορού στη Νάξο”.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:


Δευτέρα 15 έως Κυριακή 21 Ιουλίου 2013,  Σχολή χορού Μαργαρίτας Τσίγκου - Κάστρο Χώρας Νάξου
Εργαστήρι χορού για τη δημιουργία της performance Memorandum γύρω από την ιδέα του «Χορού-Ορχήστρα». Το εργαστήριο θα οδηγήσουν οι χορογράφοι Τζένη Αργυρίου και Soledad Zarka. Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων θα γίνει στο Ναό Διονύσου στα Ύρια στις 21 Ιουλίου.

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013, 11:00π.μ - Πλάτσα – Κυνίδαρος
Ανοιχτό Εργαστήρι Χορού και Θεατρικού για παιδιά και εφήβους από την ομάδα Saltator.

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013, 20:30μ.μ. Πολυχώρος Αθλητισμού και Πολιτισμού “Βασίλειος Αποστ. Αντωνάκης”Κυνίδαρος
1) Athens Video Dance Project (προβολές βίντεο):
Συνδυάζει την Τέχνη του Χορού με την 7η Τέχνη και πιο συγκεκριμένα την Τέχνη του Video.
Στόχος του, να γνωρίσει στο κοινό, το έργο νέων και παλαιότερων δημιουργών του videodance.
2) SaLtaTor_Physical Dance Group – Ντουέτο Χορού «Near»
Στις αρχές του χρόνου οι άνθρωποι ήταν σφαιροειδή ανδρόγυνα όντα με δύο πρόσωπα δύο γεννητικά όργανα και οχτώ άκρα. Πλάσματα τόσο δυνατά που οι Θεοί τα φοβήθηκαν και ο Δίας αποφάσισε να τα σκίσει στα δύο με ένα κεραυνό. Εξ ενός δύο.
Ερμηνευτές: Καρούνης Γιάννης, Κοϊμτζή Νικόλ
Μουσική: Νίκος Πεταυρίδης
Σχέδιο: Έλυα Κούζου
Διάρκεια 17'

3) Ομάδα die Wolke -Χοροθεατρική Παράσταση «Αίφνης»
Χορός, μουσική και εικαστικές δημιουργίες συνυπάρχουν και συνομιλούν επάνω στην έννοια του ξαφνικού γεγονότος που εισβάλλει στο παρόν και μεταβάλλει την ομαλή εξέλιξη του μέλλοντος.
Concept: die Wolke
φωτιστική εγκατάσταση: Κωνσταντίνα Ευαγγέλου
βιολί: Κωνσταντίνος Καμπάνταης
κρουστά: Ιράνα Σάμιτα
χορός/κίνηση: Δροσιά Τριαντάκη
Διάρκεια 40'

Σάββατο 20 Ιουλίου 2013, 11:00π.μ. – Πλάτσα – Κυνίδαρος
Ανοιχτό Εργαστήρι για παιδιά και εφήβους "Παιχνίδι με τον ρυθμό και την κίνηση" από την ομάδα "die Wolke"

Κυριακή 21 Ιουλίου 2013, 21:00μ.μ. – Ναός Διονύσου – Ύρια
1) “L' aprés midi d´un faune” (Το απομεσήμερο ενός Φαύνου)
Περφόρμανς εμπνευσμένη από το ομώνυμο αριστούργημα του Βάσλαβ Νιζίνσκυ (Vaslav Nijinsky) σε μουσική Κλωντ Ντεμπισύ (Claude Debussy).
Χορογραφία: Γιάννης Νικολαϊδης
Κοστούμια: Βασιλεία Ροζάνα
Ερμηνεύουν: Γιάννης Νικολαΐδης, Κατερίνα Λιόντου
Διάρκεια15΄

2)“Memorandum Naxos Lab”
Έλληνες και Γάλλοι καλλιτέχνες, άνθρωποι της τοπικής κοινότητας και η Σχολή χορού της Μαργαρίτας Τσίγκου στο Κάστρο της Νάξου συνεργάζονται για τη δημιουργία της performance Memorandum γύρω από την ιδέα του «Χορού-Ορχήστρα». Το Lab αποτελεί προετοιμασία της (Ελληνογαλλικής) συμμετοχικής παράστασης Memorandum, που θα κάνει πρεμιέρα στη Μασσαλία της Γαλλίας στις 22-24 Νοεμβρίου 2013, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2013.
Το εργαστήριο (15-21/7) και την παράσταση θα οδηγήσουν οι χορογράφοι Τζένη Αργυρίου και Soledad Zarka.
Συμμετέχουν: ο εικαστικός Βασίλης Γεροδήμος και ο μουσικός Coti K.
Τεχνική Διεύθυνση: Αντώνης Νικηφόρος
Διάρκεια 40΄

Γενική Είσοδος 5 ευρώ / Για παιδιά μέχρι 16 ετών ελεύθερη είσοδος - Όλα τα εργαστήρια είναι δωρεάν

Διοργάνωση: Φεστιβάλ Νάξου & Ημέρες Χορού στον Κυνίδαρο Νάξου
Με την υποστήριξη: Πολιτιστικοί Σύλλογοι Κυνιδάρου “Ο Άγιος Γεώργιος” και “Ο Απίκραντος” - Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου - ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ - Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών – ΚΑ΄ Εφορεία Κλασσικών Αρχαιοτήτων – Αφοί Καρποντίνη Ναξιακά Μάρμαρα Ο.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: