Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Δυσοίωνο το μέλλον ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ Φιλωτίου


Σαρωτικές είναι οι αλλαγές στα Επαγγελματικά Λύκεια και στις Σχολές, που επιφέρει το νέο νομοσχέδιο, στο οποίο προβλέπεται η κατάργηση 52 ειδικοτήτων αντίστοιχων κλάδων και κατηγοριών του προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το προσωπικό των καταργούμενων ειδικοτήτων τίθεται σε 8μηνη διαθεσιμότητα από τις 22 Ιουλίου.

Βάσει της ρύθμισης αυτής, σημαντικότερο πλήγμα φαίνεται να δέχεται η Επαγγελματική Σχολή (ΕΠΑΣ) στο Φιλώτι. Κάθε χρόνο φοιτούν περίπου 35-40 μαθητές στα δύο βασικά τμήματα, κομμωτικής και υδραυλικών συστημάτων. Ωστόσο, με την κατάργηση του τμήματος κομμωτικής απειλείται η συνέχιση λειτουργίας της Επαγγελματικής Σχολής. Ταυτόχρονα δημιουργείται το ερώτημα τι θα γίνουν οι μαθητές που δεν έχουν ολοκληρώσει τη διετή εκπαίδευσή τους στα καταργούμενα τμήματα.

Ωστόσο, ο Διευθυντής της ΕΠΑΣ Νάξου Ανδρέας Δημητροκάλης δεν έχει λάβει καμία επίσημη ενημέρωση για το μέλλον των μαθητών και την «τύχη» που θα έχει η σχολή, κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες.

Θολό, βέβαια, είναι το τοπίο και για την περίπτωση του ΕΠΑΛ Φιλωτίου, όπου φοιτούν 200-220 μαθητές σε ετήσια βάση.

Οι αλλαγές που θα επέλθουν


Συνολικά 2.472 καθηγητές τεχνολογικών ειδικοτήτων που υπηρετούν σήμερα σε Επαγγελματικά Λύκεια θα τεθούν σε διαθεσιμότητα ή θα μεταταχθούν σε διοικητικές θέσεις, σύμφωνα με το πρόγραμμα διαθεσιμότητας-κινητικότητας. Αυτό ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, τονίζοντας ότι η απόφασή του, η τεχνολογική-επαγγελματική εκπαίδευση να συνεισφέρει αποκλειστικά στο πρόγραμμα, θα συνδεθεί με τις αλλαγές που θα γίνουν από την επόμενη σχολική χρονιά στα επαγγελματικά λύκεια, όπου σήμερα υπάρχουν συνολικά 110 ειδικότητες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, από τους συνολικά 2.472 εκπαιδευτικούς, περίπου 2.000 θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και περίπου 500 θα μεταταχθούν σε διοικητικές θέσεις. Το 55% των εκπαιδευτικών που τίθενται σε διαθεσιμότητα έχει ειδικότητες του τομέα υγείας.

Από το πρόγραμμα διαθεσιμότητας-κινητικότητας έχουν εξαιρεθεί τρεις ομάδες: εκπαιδευτικοί των σχετικών κλάδων που έχουν οργανική θέση σε Σχολεία Ειδικής Αγωγής, εκπαιδευτικοί των σχετικών κλάδων που έχουν και δεύτερη ειδικότητα γιατί αυτή τους αποδίδει οργανική θέση εκ της δεύτερης ειδικότητας, εκπαιδευτικοί των σχετικών ειδικοτήτων που είναι πολύτεκνοι, τρίτεκνοι και άτομα με αναπηρίες, οι οποίοι και θα υποχρεωθούν σε μετάταξη σε διοικητικές θέσεις στις εγγύτερες διοικητικές υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας της περιοχής που σήμερα υπηρετούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: