Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Καλπάζει η ανεργία στη Νάξο


Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΟΑΕΔ
Στο 15.31% εκτοξεύθηκε το ποσοστό ανεργίας στη Νάξο μέσα σε ένα χρόνο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ Νάξου, το φετινό Μάιο ο αριθμός των ανέργων έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το Μάιο του 2012, ενώ σημαντική είναι η μείωση των ανέργων που δικαιούνται να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.
Ειδικότερα, παρά το γεγονός ότι ξεκινάει η τουριστική περίοδος και έχουν αυξηθεί οι προσλήψεις των εποχικών στα τουριστικά επαγγέλματα, οι δείκτες ανεργίας ακολουθούν ανησυχητικά ανοδικές τάσεις. Έτσι, το φετινό Μάιο καταγράφηκε άνοδος των εγγεγραμμένων ανέργων που αναζητούν εργασία (15,31%), ενώ έχουν μειωθεί σημαντικά οι εγγεγραμμένοι άνεργοι από χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.   
Ωστόσο, τα ποσοστά ανεργίας αυξάνονται κατακόρυφα, αν στους άνεργους υπολογιστούν και όσοι έχουν εγγραφεί στον ΟΑΕΔ ως άνεργοι αλλά δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν να εργαστούν. Σε αυτήν την περίπτωση, το σύνολο των ανέργων στη Νάξο ξεπερνά τους 1.500 (έναντι 1.050 τον περσυνό Μάιο), ενώ το ποσοστό ανεργίας εκτινάσσεται στο 44,45%, τη στιγμή που η αντίστοιχη αύξηση πέρυσι ήταν μόλις 18,67%.

Άνοδο παρουσιάζουν και οι απολύσεις που έγιναν στη Νάξο το Μάιο του 2013 κατά 22,5%, σε σύγκριση με το Μάιο του 2012. Από αυτές, το 32% αφορά σε καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου και το 68% σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Θετικό στοιχείο είναι ο αριθμός των προσλήψεων που έγιναν φέτος το Μάιο. Τα τελευταία χρόνια οι προσλήψεις του Μαΐου κυμαίνονται στις 750 μ.ο., ωστόσο εφέτος τον περασμένο μήνα οι προσλήψεις ξεπέρασαν τις 1.000. Ο αριθμός αυτός προκαλεί εντύπωση, καθώς ο μήνας κατά τον οποίο γίνονται οι περισσότερες αναγγελίες πρόσληψης σε ετήσια βάση είναι ο Ιούνιος και μάλιστα ξεπερνώντας το φράγμα των 1.000 προσλήψεων.

Λιγοστεύουν οι δικαιούχοι του επιδόματος Ανεργίας
Ταυτόχρονα παρατηρείται κατακόρυφη μείωση των επιδοτούμενων ανέργων, που αγγίζει το 33,88% σε σύγκριση με τον περσυνό Μάιο. Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ Νάξου, τα τελευταία χρόνια το επίδομα ανεργίας λάμβαναν ένας στους δύο ανέργους. Όμως, η θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας από τις αρχές του 2013  έφερε σημαντικές μεταβολές στον αριθμό των δικαιούχων. Έτσι, το φετινό Μάιο επιδοτήθηκε μόλις ένας στους έξι ανέργους.
Κυριότερη αιτία για τη μείωση των δικαιούχων φαίνεται να είναι το «πλαφόν» που τέθηκε στον αριθμό των ημερήσιων επιδομάτων, τα οποία δεν μπορούν να ξεπερνούν τα 450 ανά 4ετία. Μάλιστα, από το 2014 το πλαφόν αναπροσαρμόζεται στις 400 ημέρες επιδότησης ανά τετραετία.
Επίσης, καθοριστικής σημασίας είναι και η αποχώρηση, λόγω της οικονομικής κρίσης, αρκετών αλλοδαπών, οι οποίοι λάμβαναν το επίδομα ανεργίας. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι το Μάιο του 2012 επιδοτούνταν μέσω του ΟΑΕΔ Νάξου περίπου 100 άνεργοι που διέμεναν στη Νάξο και προέρχονταν από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: