Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου 2012

Ασπίδα προστασίας για τέσσερις υγροτόπους της Νάξου
Τέσσερις υγρότοποι της Νάξου συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των μικρών νησιωτικών υγροτόπων έκτασης έως 80 στρέμματα, του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούνιο, το έλος στο Πυργάκι, έκτασης 28 στρέμματα, η εκβολή των πηγών της Σκουληκαριάς στον Αμμίτη έκτασης 52 στρέμ., το έλος της Αγιασσού, το οποίο εκτείνεται σε έκταση 50 στρεμμάτων και το έλος του Καλαντού (77 στρ.)εντάσσονται στον κατάλογο με τους 380 μικρούς υγρότοπους και τίθενται υπό προστασία.
Ειδικότερα, οι δραστηριότητες που επιτρέπονται στα όρια των υγροτόπων αποσκοπούν μόνο στην προστασία, τη διατήρηση και την ανάδειξή τους, με τη δημιουργία ελαφρών υποδομών. Συνεπώς, απαγορεύονται οι εργασίες δόμησης, οι μόνιμες ή προσωρινές κατασκευής, η διάνοιξη δρόμων, οι εκχερσώσεις φυσικής βλάστησης, οι αποξηράνσεις και οι επιχωματώσεις, η ρίψη αποβλήτων, η βόσκηση, οι αμμοληψίες, η αλιεία κ.α..

Τα μικρά υγροτοπικά συστήματα αποτελούν κοιτίδες βιοποικιλότητας και σταθμούς ξεκούρασης για τα μεταναστευτικά πουλιά. Επιπλέον οι νησιωτικοί υγρότοποι λειτουργούν ως ασπίδες προστασίας των εδαφών από την κλιματική αλλαγή και την ερημοποίηση. Πρόκειται για υγροτόπους με μικρή έκταση και συνήθως δεν εντάσσονται στο δίκτυο Natura, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν από την ανεξέλεγκτη δόμηση στα νησιά αλλά και άλλες ανθρωπογενείς επιδράσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: