Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Πάγωμα τιμών στην έκδοση κυνηγετικών αδειών



Στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας αναμένεται να υπογραφεί από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος η νέα ρυθμιστική απόφαση κυνηγίου για την περίοδο 2012-2013, ωστόσο οι σημαντικές αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί.
Ουσιώδεις μεταβολές αναφορικά με τον χρόνο, τις περιόδους και τις κατηγορίες των θηρεύσιμων ειδών δεν πρόκειται να σημειωθούν, ενώ δεν προβλέπεται να υπάρξει αύξηση στα τέλη ανανέωσης των κυνηγετικών αδειών. Έτσι, με αυτά τα δεδομένα υπολογίζεται ότι η ανανέωση της γενικής άδειας κυνηγίου θα διαμορφωθεί περίπου στα 150 ευρώ, της περιφερειακής στα 120 ευρώ και της τοπικής τα 100 ευρώ. Η μικρές αποκλίσεις σχετίζονται με το κόστος ασφάλισης του κυνηγού, το οποίο καθορίζεται στο συμβόλαιο των Συλλόγων με την ασφαλιστική εταιρεία.
Η έκδοση των αδειών για τη νέα κυνηγετική περίοδο αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα στα γραφεία των δύο Συλλόγων του νησιού.
Σημειώνεται πως οι κυνηγετικές άδειες εισφέρουν κάθε χρόνο στο Πράσινο Ταμείο και γενικότερα στο Δημόσιο ένα ποσό που υπερβαίνει τα 8 εκ. ευρώ, ενώ ο όλος τζίρος γύρω από την κυνηγετική δραστηριότητα ξεπερνάει ετησίως το 1 δις ευρώ!
Η έναρξη της κυνηγετικής περιόδου ορίζεται στις 20 Αυγούστου και η λήξη στις 28 Φεβρουαρίου, ενώ το κυνήγι της νησιωτικής πέρδικας θα ξεκινήσει την 1η Οκτώβρη και θα σταματήσει στις 15 Δεκεμβρίου. Παράλληλα, πρόκειται να ενταχθούν νέα είδη πτηνών στη λίστα των επιτρεπόμενων θηρεύσιμων ειδών.
Πρόκειται για τη χωραφόχηνα και το φασοπερίστερο, για τα οποία οι επιστημονικές αναφορές από την Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφουν εντυπωσιακή αύξηση των πληθυσμών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: