Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Η επίδραση της οικονομικής κρίσης στους Ναξιώτες

Τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης έχουν άμεσες επιπτώσεις στην ψυχοσύνθεση όλων. Σημαντική είναι η αύξηση των συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης, κυρίως στους νέους μεταξύ 30-35 ετών και όχι μόνο. Σχετική έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας δείχνει πως συμπτώματα γενικευμένης αγχώδους διαταραχής βιώνει πλέον 1 στους 5 Έλληνες και μάλιστα, κυρίως γυναίκες, οι οποίες από τη φύση τους είναι πιο συναισθηματικές.
Τι γίνεται όμως στη Νάξο;
Σύμφωνα με την ψυχίατρο κα Ευαγγελία Μπέλλου, η οποία δραστηριοποιείται επαγγελματικά στη Νάξο, τον τελευταίο χρόνο διαπιστώνεται σαφή άφιξη νέων περιστατικών που χρήζουν βοήθειας, με ή χωρίς ψυχιατρικό ιστορικό. Όλοι αισθάνονται επηρεασμένοι από την οικονομική κρίση και την ανεργία, ακόμα και αυτοί που δεν πλήττονται άμεσα. Και αυτό συμβαίνει διότι θεωρούν ότι όλα είναι μια αλυσιδωτή αντίδραση και αργά ή γρήγορα θα αντιμετωπίσουν ανάλογο οικονομικό πρόβλημα.
Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό που παρατηρείται στη Νάξο τον τελευταίο χρόνο, κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, είναι η αύξηση των περιστατικών που αφορούν στον ανδρικό πληθυσμό, τη στιγμή που μέχρι πριν λίγο καιρό τα περισσότερα περιστατικά αφορούσαν σε γυναίκες, δεδομένου ότι προσβάλλονται συχνότερα από ψυχικές διαταραχές και ζητούν ευκολότερα βοήθεια. Όμως, το τελευταίο έτος αναζητούν βοήθεια πολύ περισσότερο άντρες που βρίσκονται στην παραγωγικής ηλικίας , από 30 έως 50 ετών. Αύξηση των περιστατικών παρατηρείται και σε νεαρότερες ηλικίες, όπως για παράδειγμα από 18 έως 30 ετών. Πρόκειται για νέους, οι οποίοι είναι προβληματισμένοι λόγω της παντελούς έλλειψης επαγγελματικών προοπτικών.

Αυτοκτονίες
 «Από μελέτες που έγιναν με αφορμή οικονομικές κρίσεις σε διάφορες χώρες, προκύπτει ότι η ανεργία συνοδεύεται από αύξηση αυτοκτονιών» σχολιάζει η κα Μπέλλου, τονίζοντας παράλληλα ότι «η κυριότερη, ιεραρχικά, αιτία που οδηγεί στην αυτοκτονία δεν είναι η ψυχική διαταραχή, όπως θα νόμιζε κανείς. Αντίθετα, την πρώτη θέση στους λόγους που οδηγούν στην αυτοκτονία κατέχει η απώλεια του κύρους και της κοινωνικής θέσης. Επίσης, στα μέσα ενημέρωσης δεν αναφέρονται συνήθως οι αποτυχημένες απόπειρες αυτοκτονίας». Το ευχάριστο, βέβαια, είναι ότι στην περίπτωση της Νάξου δεν καταγράφονται αυτοκτονίες που να οφείλονται στην οικονομική κρίση. Και όπως εξηγεί η κα Μπέλλου «η υποστήριξη από το περιβάλλον και η κοινωνική συνοχή σε σχέση με μεγάλα αστικά κέντρα είναι παράγοντες προστατευτικοί».



Οι επιδράσεις τις ανεργίας
Μελέτες από καταξιωμένους επιστήμονες σχετικά με τις επιδράσεις της ανεργίας στην ψυχική υγεία δείχνουν ότι ο μέσος όρος των ατόμων που υποφέρουν από ψυχικά προβλήματα ήταν υπερδιπλάσιος για τους ανέργους, συγκρινόμενος με άτομα που εργάζονται.
Επίσης, από μελέτη που έλαβε χώρα σε 26 Ευρωπαϊκές  χώρες για το διάστημα των τελευταίων 35 ετών σχετικά με την επίδραση των οικονομικών μεταβολών στη θνησιμότητα στην Ευρώπη φαίνεται ότι για κάθε αύξηση 1% στην ανεργία υπήρχε αύξηση κατά 0,8% στις αυτοκτονίες στις ηλικίες κάτω των 65 ετών. Επίσης, αύξηση πάνω από 3% στην ανεργία είχε αντίστοιχα ακόμη μεγαλύτερη επίδραση στις αυτοκτονίες, καθώς διαπιστώθηκε αύξησή τους  πάνω από 4% στο ίδιο ηλικιακό φάσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: