Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Νέες θέσεις για την εγκατάσταση του ΒΙΟ.ΚΑ στον Απόλλωνα

   
Τέσσερις θέσεις αξιολογήθηκαν για την καταλληλότητά τους, προκειμένου να επιλεγούν για την εγκατάσταση νέου Βιολογικού Καθαρισμού στον Απόλλωνα. Σύμφωνα με την προκαταρκτική μελέτη που παρέλαβε ο Δήμος, οι θέσεις που εξετάσθηκαν είναι στην περιοχή Αφόρμους, Σαλιμπούργου, Φαφούλη και η περιοχή του υφιστάμενου Βιολογικού. Από την πρώτη συγκριτική αξιολόγηση απορρίπτονται οι δύο εκδοχές, η περιοχή Σαλομπούργου, λόγω της οικιστικής ανάπτυξης που παρατηρείται και η περιοχή Φαφούλη, καθώς η θέση είναι ορατή και απαιτείται διάνοιξη δρόμου. Όπως αναφέρεται στην προκαταρκτική μελέτη, αξιοποίηση της υφιστάμενης εγκατάστασης μπορεί να γίνει μόνο σε περίπτωση που εξασφαλιστεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση. Τέλος, στην περίπτωση που επιλεγεί η περιοχή Αφόρμους, αν και απαιτείται μεγαλύτερο μήκος αγωγών και κατασκευή δύο αντλιοστασίων για τη μεταφορά των λυμάτων, η θέση αυτή ικανοποιεί τα κριτήρια απόστασης από τον οικισμό, οπτικής κάλυψης και διαθέτει οδική πρόσβαση.
   Για την επιλογή των περιοχών αυτών οι μελετητές έλαβαν υπόψη τη μορφολογία τους, τις δυνατότητες διάθεσης και επαναχρησιμοποίησης των επεξεργασμένων λυμάτων, τεχνικά ζητήματα που καθορίζουν την ποιότητα των επεξεργασμένων λυμάτων, όπως το κόστος κατασκευής και λειτουργίας, κ.α.  Ωστόσο, η περιβαλλοντική μελέτη που έχει ήδη ανατεθεί από τον πρώην Δήμο Δρυμαλίας και θα εκπονηθεί σε συνέχεια της προκαταρκτικής μελέτης είναι αυτή που θα υποδείξει την καταλληλότερη θέση από τις 4 προτεινόμενες περιοχές για την εγκατάσταση του ΒΙΟ.ΚΑ.
Οι αντιδράσεις
   Ηλεκτρισμένη ήταν η ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος στο Δημοτικό συμβούλιο. Οι αντιδράσεις προκλήθηκαν κυρίως από το γεγονός ότι στις υπό αξιολόγηση θέσεις συμπεριλαμβάνεται η υφιστάμενη θέση του Βιολογικού, παρά τις παραβάσεις που έχουν διαπιστωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες και την πρόθεση της Κτηματικής Υπηρεσίας να εκδώσει πρωτόκολλο κατεδάφισης μετά τον επανακαθορισμό αιγιαλού και παραλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: