Από την παραμονή οι κτηνοτρόφοι πήζουν το γάλα και την επομένη έρχονται οι επισκέπτες με καβανούς (μεταλλικό δοχείο για φύλαξη και μεταφορά φαγητού) και πήλινα δοχεία ή μπουκάλια για να πάρουν ξυνόγαλα και γάλα από τις μάντρες. Όταν οι αποστάσεις ήταν μεγάλες έβαζαν μέσα στο δοχείο ένα κομμάτι άρτηκα για να μην κόψει το γάλα.
Εκείνη τη μέρα οι βοσκοί δεν κάνει να τυροκομήσουν. Αν δεν προσφέρουν το γάλα και το τυρί θα σκουληκιάσουν τα τυριά και θα ψοφήσουν τα ζώα.
Σε κάποια χωριά πηγαίνουν τα ζώα στη θάλασσα να τα πλύνουν για να φύγουν οι αρρώστιες και να αυξηθούν, σε άλλα απλώνουν τα υφαντά και τα κεντήδια στα πουντιά ή στα παράθυρα για να πληθύνουν. Οι γυναίκες κόβουν στις άκρες λίγο τα μαλλιά τους για να είναι πολλά και γερά.
Αυτήν την ημέρα γίνεται και το πρώτο μπάνιο στη θάλασσα. Διαλέγουν μέσα στη θάλασσα μια πέτρα χορταριασμένη (μαλλιαρή) και την βάζουν κάτω από το κρεβάτι για γούρι και για να κάνουν πολλά παιδιά.
Επίσης κρατούν ένα μπουκάλι εκεί που σκάει το κύμα για να γεμίσει αφού περάσουν 40 κύματα. Το νερό αυτό το χρησιμοποιούν όπως τον αγιασμό.
Της Πληθερής συνήθιζαν να φτιάχνουν με σιτάρι και γάλα αλευριά.
Κ.Σ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου