Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Αυλαία της προεκλογικής περιόδου... Στις 23:00 της Κυριακής τα ασφαλή συμπεράσματα

Επεσε χθες το βράδυ η αυλαία της προεκλογικής περιόδου εν όψει της 6ης Μαΐου, με κεντρικές συγκεντρώσεις των περισσότερων κομμάτων σε αρκετές μεγαλουπόλεις. Στόχος μέχρι και την ύστατη στιγμή, κυρίως των δύο μεγάλων κομμάτων, παραμένουν οι αναποφάσιστοι και οι «απογοητευμένοι». Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εσωτερικών, το εκλογικό αποτέλεσμα αναμένεται να οριστικοποιηθεί αργά το βράδυ της Κυριακής, καθώς «η δομή του πολιτικού αποτελέσματος δεν θα μπορεί να είναι ασφαλής γιατί υπάρχουν πολλά κόμματα».

Αργά το βράδυ της Κυριακής αναμένεται να σταθεροποιηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς όπως εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάσος Γιαννίτσης, η δομή του πολιτικού αποτελέσματος δεν θα μπορεί να είναι ασφαλής γιατί υπάρχουν πολλά κόμματα, πράγμα που αποτελεί ιδιαιτερότητα σε αυτή την αναμέτρηση.

Όπως επεσήμανε, η Singular Logic - η εταιρεία που για μία ακόμη φορά έχει αναλάβει τη συλλογή και μετάδοση των αποτελεσμάτων- διευκρίνισε ότι τεχνικά θα έχει τα πρώτα αποτελέσματα στις 21.00 - 21.30, ωστόσο πολιτικά το αποτέλεσμα θα έρθει αργότερα κατά τις 23.00 - 23.30, γιατί μπορεί να υπάρξει ανακατανομή εδρών.


Όσον αφορά το ενδεχόμενο ηλεκτρονικού χτυπήματος (από τους Αnonymous ή άλλους χάκερ) το βράδυ των εκλογών, ο υπουργός διαβεβαίωσε πως «έχουμε προετοιμαστεί με το μέγιστο και καλύτερο δυνατό τρόπο» για τυχόν επιθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά, εκτίμηση των υπευθύνων της εταιρείας ήταν ότι η πρώτη ασφαλής εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος θα μπορούσε να γίνει στις 21.30, ωστόσο όπως εξήγησαν, ενδέχεται τελικά να γίνει περίπου δύο ώρες αργότερα, στις 23.00 - 23.30. Πιθανό είναι πάντως τα πράγματα να ξεκαθαρίσουν αρκετά αργότερα για περιπτώσεις κομμάτων των οποίων η είσοδος στη Βουλή θα είναι οριακή.
Η ασφαλής εκτίμηση θα υπάρξει εφόσον ανταποκριθεί το 50% του δείγματος των 5.000 εκλογικών τμημάτων, το οποίο θα είναι τυχαίο και αντιπροσωπευτικό από τις 56 εκλογικές περιφέρειες. Η ανακοίνωση της ασφαλούς εκτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος (με μικρή απόκλιση κοντά στο 0,5%) θα γίνει χάρη στο Σύστημα Ασφαλούς Μετάδοσης (SRT), που χρησιμοποιείται για δεύτερη φορά σε βουλευτικές εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: