Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

Μαζί στο σπίτι…Μόνοι στο σπίτι…

Οι μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς δίνουν τη δυνατότητα στην οικογένεια να περνάει περισσότερο χρόνο μαζί χωρίς το άγχος του διαβάσματος, των εξωσχολικών δραστηριοτήτων, κ.λ.π.
Δημιουργεί, βέβαια και την έγνοια των γονιών για τις ώρες που τα παιδιά περνούν μόνα τους στο σπίτι.
Ας αξιοποιήσουμε και τις δύο περιπτώσεις με τον καλύτερο τρόπο. Ας φτιάξουμε ένα πρόγραμμα, που θα μας φέρει  πιο κοντά, έχοντας πάντα στο μυαλό μας τις προτιμήσεις όλων.    >>>>>>      
Μαζεύουμε ό,τι υλικά  μπορούμε να βρούμε  σπίτι (κορδέλες, γυάλινα βαζάκια, πλαστικά μπουκάλια, υφάσματα, κουμπιά, χάντρες, χρωματιστά χαρτιά, κ.ά.) και κάνουμε κατασκευές. Είναι ευκαιρία να φτιάξουμε δωράκια, που θα προσφέρουμε σε συγγενείς και φίλους και στολίδια για το σπίτι.
Απλώνουμε πάνω σε ένα μεγάλο τραπέζι ένα παλιό τραπεζομάντηλο ή σεντόνι ή ένα μουσαμά, τοποθετούμε όλα τα υλικά που έχουμε σε εμφανές σημείο, φοράμε πρόχειρα ρούχα και ξεκινάμε τις κατασκευές.
Διαλέγουμε εύκολες συνταγές για γλυκά ή φαγητά, που ευνοούν  την ομαδικότητα (τυροπιτάκια, μελομακάρονα, κουραμπιέδες, κουλουράκια, κ.ά.) και ετοιμάζουμε ένα γεύμα ή δείπνο για την οικογένεια ή και για άλλους καλεσμένους.
Ξεκινάμε αισιόδοξα και δε θα μας πειράξει αν λερωθεί λιγάκι η κουζίνα, η συμμετοχή όλων θα μας ικανοποιήσει και ίσως συνεχιστεί  και στο καθάρισμα.
Ξεχωρίζουμε τα παιχνίδια, τα ρούχα, τα βιβλία, τα C.D. που δεν χρειάζονται πια και δημιουργούμε ένα παζάρι ανταλλαγής με τους φίλους μας  ή τα χαρίζουμε σε φορείς που κάνουν παρόμοια παζάρια (Φιλοζωική, κ.ά.)
Βρίσκουμε ένα θέμα, κοινό για όλους ή ανά ομάδες  (προϊστορικά ζώα, μια προσωπικότητα, ένα μνημείο, μια πόλη, κ.λ.π.) και συλλέγουμε πληροφορίες για αυτό μέσα από το διαδίκτυο, από DVD,  από έρευνα και κάνουμε παρουσίαση της εργασίας μας.
Φτιάχνουμε όλοι μαζί ένα παραμύθι, το εικονογραφούμε και το τυπώνουμε στον υπολογιστή.
Την ιστορία που φτιάξαμε, ή μία άλλη που μας αρέσει, τη δραματοποιούμε. Μοιράζουμε μεταξύ μας ρόλους, μεταμφιεζόμαστε με παλιά ρούχα, καπέλα, κ.λ.π. και παίζουμε.
Τα επιτραπέζια παιχνίδια δεν έχουν χάσει την αίγλη τους με τα χρόνια. Προσπαθούμε ώστε  το παιχνίδι να μη δημιουργήσει  βαρετό το κλίμα και κουράσει.
Οι γιαγιάδες και οι παππούδες είναι πάντα και παντού χρήσιμοι. Πραγματοποιούμε μια βραδιά αφήγησης και τους αφήνουμε να μας διηγηθούν αληθινές ή φανταστικές ιστορίες. Έχουν ένα μοναδικό τρόπο να μας κρατούν σε αγωνία για την εξέλιξη.
Ενημερωνόμαστε για τις δραστηριότητες των φορέων. Αυτές τις μέρες όλοι σχεδόν (Δήμος, σύλλογοι, κ.ά.) θα πραγματοποιήσουν γιορτές, θεατρικές παραστάσεις, εργαστήρια, κ.λ.π.  Όσα μας ενδιαφέρουν τα προσαρμόζουμε στο πρόγραμμά μας.
Στα παιδιά αρέσει το μυστήριο και  η εξερεύνηση. Φτιάχνουμε γρίφους και κρύβουμε μικροπράγματα, που τα οδηγούν σταδιακά στη λύση. Για παράδειγμα, ο Άγιος Βασίλης θέλει φέτος να κοπιάσουμε μέχρι να ανακαλύψουμε που έχει κρύψει τα δώρα.
Το παιχνίδι αυτό μπορεί να γίνει και έξω από το σπίτι.
Αν και χειμώνας, η βόλτα στη φύση μάς αναζωογονεί όλους. Η εκδρομή στη θάλασσα ή  στο βουνό μπορεί να μας χαρίσει μοναδικές εμπειρίες.
Ας γίνουμε επισκέπτες στον τόπο μας και ας τον ανακαλύψουμε περισσότερο. Στα μουσεία, στους αρχαιολογικούς χώρους και στα άλλα μνημεία, η κίνηση είναι πολύ μικρότερη αυτή την περίοδο και θα έχουμε τη δυνατότητα με ηρεμία να μάθουμε την ιστορία του νησιού μας.
Προσπαθούμε όταν τα παιδιά, λίγο μεγαλύτερης ηλικίας, μένουν μόνα στο σπίτι, να είναι απασχολημένα με κάτι ενδιαφέρον έτσι ώστε να μην «αναζητούν» νέες εμπειρίες, που πολλές φορές είναι και επικίνδυνες.
Συζητάμε με τους γονείς των φίλων των παιδιών μας για να συνεργαστούμε, όπου είναι εφικτό. Κάποιες από τις παραπάνω δραστηριότητες μπορεί να γίνονται κάθε φορά σε διαφορετικό σπίτι (να μην λερώνεται πάντα το ίδιο). Υπεύθυνος για κάθε δραστηριότητα μπορεί να ορισθεί αυτός που έχει το ανάλογο ταλέντο (μαγειρική, χειροτεχνία, θέατρο, κ.λ.π.).  Στις εκδρομές, στις εκδηλώσεις, κ.λ.π. μπορούμε να πηγαίνουμε όλοι μαζί, ως μια μεγάλη παρέα, ή να συνοδεύει τα παιδιά όποιος είναι εύκαιρος κάθε φορά. Προσπαθούμε να συντονίσουμε το πρόγραμμά μας έτσι ώστε κάποιος από μας να είναι πάντα με τα παιδιά.
Οι μέρες αυτές ανήκουν σε όλους μας.  Και είναι κρίμα να φύγουν  ανεκμετάλλευτες. Αντιστεκόμαστε  στις δυσκολίες των καιρών και περνάμε όμορφα χωρίς χρήματα.
 Δυναμικά μπαίνουμε στη νέα χρονιά και ακόμη πιο δυναμικά θα τη διανύσουμε!
Καλά να περάσετε!


Δεν υπάρχουν σχόλια: