Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Συνέντευξη με τον Άγιο Βασίλη

Από πού έρχεσαι Άγιε Βασίλη και γιατί  έχεις διαφορετικό όνομα σε κάθε χώρα ( Άγιος Βασίλης,  Άγιος Νικόλαος, κ.λ.π.);
Κάθε χώρα έχει τα δικά της έθιμα, τις δικές της συνήθειες. Δεν έχει σημασία το όνομα ή πού είναι το σπίτι μου.
 Έρχομαι από τις ψυχές των ανθρώπων και κυρίως των μικρών παιδιών ή όσων νοιώθουν μικροί και είναι αγνοί.
Όπως και αν με αποκαλούν, θα αποκρίνομαι και από όπου κι αν ξεκινήσω, θα είμαι πάντα στην ώρα μου για το μοίρασμα των δώρων.
Τι έχεις να πεις στα παιδιά ή στους μεγάλους που δεν πιστεύουν σε σένα;
Αν  νοιώθουν  αγάπη για την οικογένεια, τους συγγενείς, τους φίλους, αν δείχνουν έστω και ελάχιστη  διάθεση προσφοράς, αν χαμογελούν χωρίς προσπάθεια, αν ακόμη και στα δύσκολα προσπαθούν για το καλύτερο, τότε σίγουρα πιστεύουν σε μένα ακόμη κι αν δε θέλουν να το παραδεχθούν.
Πως μπορείς μέσα σ’ ένα βράδυ να μοιράζεις τόσα δώρα;
Με βοηθάει η διαφορετική ώρα κάθε χώρας, οι πρόθυμοι τάρανδοι μου και λίγο οι γονείς. Κυρίως όμως, με βοηθάει η καλοσύνη και η αγάπη. Όσο μεγαλύτερα  είναι σε μια περιοχή τόσο πιο γρήγορα τρέχει  το έλκηθρο.
Πότε θα πάρεις σύνταξη Άγιε Βασίλη;
Με τα νέα μέτρα έτσι κι αλλιώς δεν ξέρουμε ποιοι θα πάρουν σύνταξη και πότε. Εγώ και οι βοηθοί μου έχουμε εργοδότες όλους εσάς. Η εργασία που κάνουμε όλο το χρόνο για να ετοιμάσουμε τα δώρα δεν πληρώνεται με χρήματα αλλά με συναισθήματα. Κι όσο υπάρχουν αυτά εμείς θα συνεχίσουμε με χαρά να λειτουργούμε το εργαστήρι μας. Δυστυχώς, με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι, τα συναισθήματα, πολλές φορές, γίνονται αρνητικά και σε αυτές τις περιπτώσεις μειώνεται η δική μας δύναμη και η παραγωγή πέφτει. Η πίστη σε κάτι καλύτερο, η προσπάθεια και η αισιοδοξία μάς κάνει πιο παραγωγικούς.
Πόσα γράμματα παίρνεις κάθε χρόνο;
Χιλιάδες είναι τα γράμματα που παραλαμβάνουν οι βοηθοί μου καθημερινά. Αλλά και όσοι δεν μπόρεσαν ή δεν πρόλαβαν να στείλουν, ας μην ανησυχούν. Ακόμη και η σκέψη τους έρχεται σε μας και ξέρουμε τις επιθυμίες τους.
Πως κρίνετe αν κάποιος είναι καλός και δικαιούται δώρο και κάποιος άλλος όχι;
Τα ίδια τα παιδιά γνωρίζουν αν αξίζουν να πάρουν δώρα. Κάποιες φορές, ακόμη και με τα άτακτα παιδιά είμαστε επιεικείς, γιατί ξέρουμε ότι η ψυχούλα τους δεν κρύβει κακία. Κάποιες άσχημες πράξεις έγιναν από απερισκεψία και υπήρξε ειλικρινής μετάνοια και προσπάθεια να επανορθώσουν το κακό που δημιούργησαν.
Είναι σημαντικό να μαθαίνουμε από τα λάθη μας, να μη διστάζουμε να ζητάμε συγνώμη από όσους θίξαμε με οποιοδήποτε τρόπο και να προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτεροι. Αν συμβαίνει αυτό, φυσικά και θα είμαστε στην κατάσταση των  δώρων του Άγιου Βασίλη για πάντα.
Στη Νάξο έχετε διακρίνει πολλούς που δεν αξίζουν δώρο;
Επειδή είναι όμορφο νησί και μου αρέσει να μένω λίγο παραπάνω, είμαι λίγο υποκειμενικός στην κρίση μου. Ίσως πολλοί, κυρίως μεγάλοι, να μην έπρεπε να πάρουν δώρο, όχι μόνο από μένα αλλά από κανένα. Ας κάνει ο καθένας ανασκόπηση στις πράξεις του και ας σκεφτεί με ειλικρίνεια πόσο καλός  ή όχι ήταν…
Τι σας ζητούν, κυρίως, τα παιδιά στα γράμματα τους;
Ζητούν κάθε λογής παιχνίδια, από τα πιο απλά έως τα πιο περίεργα,  αλλά αυτό που με χαροποιεί ιδιαίτερα είναι ότι οι επιθυμίες τους δεν αφορούν μόνο τους ίδιους αλλά και μέλη της οικογένειάς τους,  φίλους τους ή άλλα παιδιά που γνωρίζουν ότι έχουν ανάγκη.
Επίσης πολλές φορές δεν ζητούν κανένα δώρο παρά μόνο κάνουν ευχές για ειρήνη, αγάπη, μείωση της φτώχειας, υγεία…
Τα παιδιά αντιλαμβάνονται, ακόμη και αν προσπαθούμε να το αποκρύψουμε, τι συμβαίνει γύρω τους. Πρέπει να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς απέναντί τους και να τα βοηθήσουμε, με τα απαραίτητα εφόδια, πνευματικά και ψυχικά, να αντιμετωπίσουν όποια δυσκολία θα τους φέρει το μέλλον.
Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παιδιά περιμένουν από τους μεγάλους  ό,τι και από τον Άγιο Βασίλη. Δώρα, τα οποία δεν θα είναι μόνο παιχνίδια και υλικά αγαθά αλλά καλύτερη ποιότητα ζωής, ασφάλεια, ειρήνη, οικογενειακή θαλπωρή…
Ποια είναι η ευχή σας για τη χρονιά που έρχεται;
Να μην είναι ο Άγιος Βασίλης η μόνη ελπίδα των  μικρών και μεγάλων!




Δεν υπάρχουν σχόλια: