Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Έρευνες για το παραδοσιακό κεφαλοτύρι της Νάξου


Τους τρόπους, με τους οποίους οι μικροί παραγωγοί τυριού και άλλων παραδοσιακών  γαλακτοκομικών προϊόντων της Νάξου θα μπορούν με νόμιμες διαδικασίες να παράγουν και να διακινούν τα προϊόντα τους, αναζητούν οι ερευνητές του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) και το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών της Θεσσαλονίκης.

  Στην κατεύθυνση αυτή, ομάδα ερευνητών του ΕΘΙΑΓΕ επισκέφθηκε την περασμένη άνοιξη τη Νάξο, όπου έκανε διάφορους πειραματισμούς στην παρασκευή του κεφαλοτυριού. Στόχος των ερευνητών είναι να απομονώσουν τα ωφέλιμα μικρόβια, τα οποία με πειραματικές τυροκομήσεις θα καλλιεργηθούν σε τυρί παραγόμενο από παστεριωμένο γάλα, προκειμένου το τυρί αυτό να αποκτήσει την ίδια γεύση και χαρακτηριστικά με το κεφαλοτύρι. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι βασική προϋπόθεση, για να είναι νόμιμη η προώθηση των τυροκομικών προϊόντων σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε., είναι η χρήση παστεριωμένου γάλατος.  

  Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των παραγωγών και τυροκόμων, η ομάδα των ερευνητών, μεταξύ των οποίων η κα Σοφία Μπελιμπασάκη και η κα Εύα Τζανετάκη,  θα επισκεφθούν τη Νάξο στα τέλη Απριλίου, όπου θα διοργανώσουν διημερίδα για τους μικρούς παραγωγούς. Στους ομιλητές θα συμπεριλαμβάνονται Ιταλοί ερευνητές, οι οποίοι συνεργάστηκαν στη Σικελία με μικρούς παραγωγούς, προσφέροντας λύσεις, σύμφωνες με τους νόμους του κράτους. Παράλληλα θα παρουσιαστούν κοινοτικά προγράμματα, στα οποία μπορούν να ενταχθούν οι δράσεις των κτηνοτρόφων και θέματα κτηνιατρικής φύσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: