Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Νέο ξεκίνημα στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων




Με ποσοστό 55,96% ο Μανόλης Μαργαρίτης επανεξελέγη Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την επόμενη 5ετία. Στην επαναληπτική ψηφοφορία της 25ης Μαΐου, οι 6.500 ψηφοφόροι, που επέλεξαν την παράταξη «Στροφή στο μέλλον», έδωσαν για δεύτερη συνεχόμενη φορά το χρίσμα του Δημάρχου στον Μανόλη Μαργαρίτη, με σαφές προβάδισμα και διαφορά 1.384 ψήφων από το Νίκο Μαϊτό.
 
Το αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας υπέρ του Μανόλη Μαργαρίτη μεταφράζεται ποικιλοτρόπως από τους συμμετέχοντες στην εκλογική μάχη, ωστόσο η στάση των 2.650 ψηφοφόρων
των δύο αριστερών παρατάξεων που έμειναν εκτός του 2ου γύρου, ο αέρας της νίκης της πρώτης Κυριακής, η «αποδέσμευση» των ψηφοφόρων από τη διαδικασία της σταυροδοσίας των υποψηφίων, τα άκυρα και λευκά ψηφοδέλτια, καθώς και τα ποσοστά αποχής έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος, το οποίο δεν διαφέρει και πολύ από την αναμέτρηση του 2010 ως προς τα τελικά ποσοστά.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα
Αρκετές αλλαγές και ανατροπές σημειώθηκαν στο δεύτερο γύρου των δημοτικών εκλογών,  που όμως δεν αλλάζουν τα δεδομένα ως προς την εκλογή των τοπικών συμβούλων. Ειδικότερα, η μεγάλη ανατροπή υπέρ του Νίκου Μαϊτού έγινε στον τόπο καταγωγής του, το Γλινάδο, όπου την πρώτη Κυριακή είχε προηγηθεί ο Μανόλης Μαργαρίτης με μία ψήφο διαφορά. Στην επαναληπτική εκλογή, ο Νίκος Μαϊτός εξασφάλισε το 58,3% των συγχωριανών του, δίνοντάς του προβάδισμα με διαφορά 90 ψήφους. Αυτό αποτελεί και το υψηλότερο ποσοστό που έφερε σε τοπική ή δημοτική κοινότητα ο επικεφαλής της Νησιωτικής Πολιτείας. Αντίστοιχα, ο Μανόλης Μαργαρίτης στηρίχθηκε στην Απείρανθο, καθώς συγκέντρωσε το 75,5% των έγκυρων ψηφοδελτίων των συγχωριανών του.
Επίσης, ο Νίκος Μαϊτός πήρε προβάδισμα σε τέσσερα ακόμη χωριά, το Αγερσανί, την Κωμιακή, το Σκαδό και στο Χαλκί, ενώ «έχασε» την Ποταμιά και την Κεραμωτή.
Όσο για τους ψηφοφόρους της Χώρας, μπορεί ο Μανόλης Μαργαρίτης να είχε προβάδισμα 18,5% έναντι του Νίκου Μαϊτού, όμως ο Δήμαρχος δεν αύξησε τις δυνάμεις του (-200 ψήφους) συγκριτικά με τις εκλογές του 2010. Αντίθετα, ο Νίκος Μαϊτός κατάφερε να αυξήσει κατά 88 τις ψήφους που είχε λάβει ο Νίκος Μαράκης το 2010.

Καθοριστικά τα άκυρα και λευκά
Εντυπωσιακός είναι ο αριθμός 1.280 άκυρων και λευκών ψηφοδελτίων της επαναληπτικής ψηφοφορίας.  Σχεδόν 10% των ψηφισάντων εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους στους δύο συνδυασμούς, επιλέγοντας άκυρα και λευκά ψηφοδέλτια, τα οποία όμως δεν προσμετρούνται στο τελικό αποτέλεσμα. Στον πρώτο γύρο των εκλογών τα λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια αντιστοιχούσαν μόλις στο 2% των ψηφισάντων. Το γεγονός αυτό είναι πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του Καλλικρατικού Δήμου, καθώς στις εκλογές του 2010 το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπέρασε το 4% (455 λευκά και άκυρα στο β΄γύρο).
Σημαντική ήταν και η αποχή των ψηφοφόρων που πλησίασε το 40% στην επαναληπτική εκλογή, καθώς ψήφισαν 850 άτομα λιγότερα σε σύγκριση με την πρώτη Κυριακή. Βέβαια, εικάζεται ότι το ποσοστό αυτό είναι πλασματικό και οφείλεται στη μη ενημέρωση του εκλογικού καταλόγου. Αξίζει να αναφερθεί ότι στον κατάλογο των ψηφοφόρων, που χρησιμοποιήθηκε στις φετινές εκλογές, παραμένουν εγγεγραμμένα 420 άτομα που γεννήθηκαν πριν το 1914(!). Πάντως, τα υψηλότερα ποσοστά αποχής, που ξεπερνούν το 50% παρατηρούνται στα χωριά της ορεινής Νάξου (Απείρανθος, Κεραμωτή, Κόρωνος, Κωμιακή κ.α.), ενώ η μεγαλύτερη συμμετοχή παρατηρείται στα λιβαδοχώρια (Γλινάδο 84%, Αγερσανί 76,3%, Γαλανάδο 75.5% κ.α.).



Δεν υπάρχουν σχόλια: