Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Μετά το καλοκαίρι προκήρυξη έργου για γρήγορο ίντερνετ σε αγροτικές και νησιωτικές περιοχές

Το μεγαλύτερο έργο τηλεπικοινωνιακής υποδομής συνολικής αξίας 161 εκ. ευρώ, που θα γίνει με ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) δρομολογεί το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων προγραμματίζοντας την εγκατάσταση γρήγορου ίντερνετ σε απομονωμένες περιοχές όλης της χώρας. Το έργο προβλέπει την εγκατάσταση και λειτουργία ευρυζωνικής δικτυακής σύνδεσης σε 5.493 αγροτικές και νησιωτικές περιοχές, οι οποίες αντιστοιχούν περίπου στο 40%-45% της ελληνικής επικράτειας με ορίζοντα υλοποίησης το 2015.
Το έργο αποσκοπεί στην μείωση του «ευρυζωνικού χάσματος» μεταξύ των πλέον μειονεκτικών περιοχών της Ελλάδας, στις οποίες δεν παρέχεται ούτε η βασική ευρυζωνική πρόσβαση, και περιοχών της υπόλοιπης χώρας, όπου ήδη προσφέρονται ευρυζωνικές υπηρεσίες. Η επένδυση χρηματοδοτείται από Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση», «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007 – 2013» και το «ΠΕΠ Μακεδονίας – Θράκης», και εντάσσεται σε μια συνολική ευρυζωνική στρατηγική του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, η οποία περιλαμβάνει ένα πλέγμα έργων και παρεμβάσεων για την αναβάθμιση των εθνικών τηλεπικοινωνιακών υποδομών. Προβλέπει όμως και εθνικούς αλλά και ιδιωτικούς πόρους που θα προέλθουν από τους υποψήφιους αναδόχους που θα αναλάβουν την διαχείριση των υποδομών για 17 χρόνια.
Χωρίζεται σε τρεις γεωγραφικές ζώνες:
Στην πρώτη ζώνη, προϋπολογισμού 44,3 εκ. ευρώ, περιλαμβάνονται οι περιοχές: Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Βορείου Αιγαίου.
Στη δεύτερη ζώνη, προϋπολογισμού 60 εκ. ευρώ, εντάσσονται οι περιοχές: Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κυκλάδες, Στερεάς Ελλάδας (πλην Βοιωτίας) και τμήμα Ιονίων νήσων.


Στην τρίτη ζώνη, προϋπολογισμού 56 εκ. ευρώ, περιλαμβάνονται: Ιόνια Νησιά, Κρήτη, Πελοπόννησος, Αττική, Δωδεκάνησα, Στερεά Ελλάδα.
Το έργο θα προκηρύξει η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ξεκινώντας την προκαταρκτική διαδικασία για την ενημέρωση των ενδιαφερόμενων επενδυτών, με στόχο η υποβολή προσφορών μετά το καλοκαίρι, όπου προγραμματίζεται η προκήρυξη του έργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: