Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Διεθνές ενδιαφέρον για το Κάστρο Απαλίρου


Το ενδιαφέρον των αρχαιολόγων έχει προσελκύσει το Κάστρο τ΄ Απαλίρου. Μετά την αποτύπωσή του από αρχαιολόγους του Πανεπιστημίου του Όσλου, η οποία έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας της, άλλα τρία Πανεπιστήμια εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να  διεξάγουν έρευνες στην περιοχή γύρω από το Βυζαντινό Κάστρο και σε έκταση 30 περίπου τετραγωνικών χιλιομέτρων, από την περιοχή του Μαραθού, μέχρι και τα Αριά. Σκοπός των αρχαιολόγων είναι να εντοπίσουν τους οικισμούς και τις βοηθητικές εγκαταστάσεις που υπήρχαν γύρω από το Κάστρο. Από τις επιφανειακές έρευνες και τον έλεγχο των ξερολιθιών θα μπορούν να εξάγουν τα πρώτα συμπεράσματα για τη Βυζαντινή Νάξο. Οι έρευνες αναμένεται να ξεκινήσουν μετά το καλοκαίρι και θα διαρκέσουν πέντε χρόνια.
Επίσης, η ερευνητική ομάδα του Νορβηγικού Ινστιτούτου και του Πανεπιστημίου του Όσλου, που έκανε την αποτύπωση του Κάστρου πέρυσι με επικεφαλής τον Knut Odegard, θα συνεχίσει τις ανασκαφές κοντά στα τείχη του. Μάλιστα, η ομάδα γνωστοποίησε τη συμμετοχή της στο συνέδριο «Η Νάξος διά μέσου των αιώνων», που θα πραγματοποιηθεί στην Απείρανθο τον προσεχή Σεπτέμβριο. Εκεί θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα των ερευνών και η αποτύπωση του Κάστρου, η οποία είναι στο τελικό στάδιο σύνταξής της.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στη Νάξο, οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Όσλου, Knut Odegard, του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου James Crow και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ, Sam Turner, συναντήθηκαν με το Δήμαρχο Νάξου Μανόλη Μαργαρίτη, τον οποίο ενημέρωσαν για τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα ερευνών τους στο Βυζαντινό Κάστρο του Απαλίρου και για τις νέες έρευνες που πρόκειται να διεξαχθούν γύρω από το Κάστρο, ζητώντας τη βοήθεια του Δήμου, όπου απαιτείται.

Παράλληλα, συμφωνήθηκε η διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου για τη Βυζαντινή Νάξο, που θα λάβει χώρα τον Απρίλιο του 2014 στη Σχολή Ουρσουλινών. Το Πανεπιστήμιο του Όσλο έχει αδειοδοτηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού για τις ερευνητικές διαδικασίες που διεξάγει, ενώ το αίτημα των υπολοίπων αρχαιολόγων για τις έρευνες στην ευρύτερη περιοχή είναι υπό εξέταση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: