Παρασκευή, 19 Απριλίου 2013

Οι Φιλωτίτες τιμούν το Δημήτριο Προμπονά


Ο Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου τιμά τη μνήμη του Ναξιώτη, πρώην βουλευτή και φαρμακοποιού Δημητρίου Ηλ. Προμπονά (1874 -1949). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου, στις 11:30, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του νεόδμητου Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου, στον οικισμό Προμπονά. Χαιρετισμό θα απευθύνον ο πρόεδρος του Συλλόγου Αντώνης Τζιώτης και ο Κωνσταντίνος Θεοχαρόπουλος, Πρόεδρος  Επιτροπής Κληροδοτήματος Δημ. Ηλ. Προμπονά.
Κεντρικός ομιλητής είναι ο Βασίλειος Βάσιλας,  Ταξίαρχος Τ.Θ. ε.α..
Αναφορές σε οικογενειακές μνήμες θα γίνουν από τον συγγενή του  αείμνηστου βουλευτή,γιατρό κ. Νικόλαο Ιωάν. Λιανόπουλο.

Ποιος ήταν ο Δημήτριος Προμπονάς

Γεννήθηκε το 1874 στο Δαμαριώνα και πέθανε το 1949 στην Αθήνα. Έφυγε από το χωριό του σε ηλικία 17 ετών. Σπούδασε Φαρμακευτική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε στο Φαρμακείο Γ. Μαστουκά, το οποίο με το θάνατο του Γ. Ματσουκά περιήλθε στον ίδιο. Ανακάλυψε μια ειδική «πατέντα» κατασκευής κηλεπιδέσμων που του απέφερε τεράστια κέρδη. Τελείωσε επίσης την ΙΑΤΡΙΚΗ.
Με διαθήκη που συνέταξε το 1938 άφησε γενικό κληρονόμο την Βασιλική Αεροπορία. Επίσης άφησε 2 κληροδοτήματα, εκ των οποίων το ένα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, εντός του άλσους Προμπονά  και  το δεύτερο κληροδότημα στην Δήμο Αθηναίων το υπόλοιπο κομμάτι του κήπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: