Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι ανά τον κόσμο



Τα φωτάκια ανάβουν, τα μελομακάρονα μυρίζουν, τα Χριστούγεννα όλο και πλησιάζουν… Σε κάθε μέρος του κόσμου αναμένεται να στολιστεί το γιορτινό τραπέζι, γλυκά και κάθε είδους φαγητά να πάρουν την θέση τους. Ας γνωρίσουμε λοιπόν την χριστουγεννιάτικη διατροφή σε κάθε γωνιά της γης!
Ιταλία: Το χαρακτηριστικό γλυκό των Ιταλών είναι το Panettone, κάτι σαν κέικ με ξηρούς καρπούς και φρούτα ή σοκολάτα. Το γιορτινό τους τραπέζι όμως δεν αποτελείται από γαλοπούλα αλλά από χέλι, μπακαλιάρο, θαλασσινά ή κόκορα κοκκινιστό ανάλογα με την περιοχή.
Αγγλία: Οι Άγγλοι ψήνουν γαλοπούλα, χήνα ή χοιρινό στο φούρνο. Δεν λείπει φυσικά η Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα, κέικ δηλαδή με φρούτα, σταφίδες και brandy.
Τσεχία: Την Παραμονή των Χριστουγέννων το πρώτο πιάτο που σερβίρεται είναι ψαρόσουπα ή πατατόσουπα και το κυρίως πιάτο είναι ψητός κυπρίνος, που συνοδεύεται από πατατοσαλάτα.
Σουηδία: Εδώ το έθιμο «βούτηγμα στην κατσαρόλα» σημαίνει βούτηγμα μαύρου ψωμιού σε ζουμί από χοιρινό ή μοσχάρι. Παρ’ όλα αυτά δεν λείπουν τα θαλασσινά και το χαβιάρι.
Νορβηγία: Στις παραθαλάσσιες περιοχές προτιμώνται τα θαλασσινά εδέσματα ενώ στο εσωτερικό της χώρας το χοιρινό πρωτοστατεί!  Σερβίρεται επίσης η πουτίγκα ρυζιού, μέσα στην οποία ρίχνουν ένα ολόκληρο αμύγδαλο.
Ισπανία - Πορτογαλία : Τα Χριστούγεννα οι Ισπανοί τρώνε οστρακοειδή, ψάρια και κυνήγι. Οι Πορτογάλοι όμως σερβίρουν τα μεσάνυχτα της 24ης Δεκεμβρίου συνήθως παστό μπακαλιάρο με πατάτες.
Γαλλία: Οι Γάλλοι φτιάχνουν τον «χριστουγεννιάτικο κορμό» ως παραδοσιακό γλύκισμα. Ανάλογα με την περιοχή το χριστουγεννιάτικο γεύμα περιλαμβάνει ψητή χήνα, γαλοπούλα με κάστανα, στρείδια και διάφορα γλυκά με ξινή κρέμα γάλακτος.
Ιαπωνία: Μεγαλοπρεπώς γιορτάζονται τα Χριστούγεννα σε αυτήν την χώρα που επηρεάζεται από τα Δυτικοευρωπαϊκά πρότυπα και στολίζει το τραπέζι με γαλοπούλα και πλούσιες φρέσκες σαλάτες!
Βραζιλία: Παραδοσιακά στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι υπάρχουν γαλοπούλα, ψάρι, σαμπάνια και παγωτά μιας και γιορτάζεται το καλοκαίρι.
Ελλάδα: Στην χώρα μας γιορτάζουμε όπως είναι γνωστό τρώγοντας ψητή γεμιστή γαλοπούλα, κόκορα ή χοιρινό, πίτες, μελομακάρονα, κουραμπιέδες και φυσικά την βασιλόπιτα.
Φέτος ταξιδέψτε πραγματικά ή νοερά, χαρείτε τις γιορτές και τα ξεχωριστά εδέσματα σε όποιο μέρος του κόσμου κι αν βρεθείτε! Απολαύστε λίγο από όλες τις ομάδες τροφίμων με προσοχή στις υπερβολές στην ζάχαρη και το λίπος! Δημιουργείστε πολλές γιορτινές σαλάτες ελαφριές και νόστιμες! Αφήστε στην άκρη το άγχος της επερχόμενης απώλειας κιλών με στερητικές δίαιτες και πρακτικές και διατηρείστε την ψυχραιμία σας. Αλλάξτε διατροφικές συνήθειες σταδιακά ακόμα και μέσα στις γιορτές! Άλλωστε το ιδανικό συστατικό για καλή υγεία είναι η αίσθηση ότι κάθε μέρα είναι γιορτή!

Αγγελική Μαγγιώρου
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: