Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Λύση για τα Νοσοκομειακά απόβλητα του Κέντρου Υγείας Νάξου



Θέμα χρόνου είναι πλέον η πλήρης διαχείριση των μολυσματικών αποβλήτων του Κέντρου Υγείας Νάξου. Ακολουθώντας τα χνάρια του Νοσοκομείου Σύρου, υπεγράφη σύμβαση με την εταιρεία «Γενική Χημικών Εφαρμογών ΕΠΕ», προκειμένου να αναλάβει τη συγκέντρωση και μεταφορά των μολυσματικών νοσοκομειακών αποβλήτων και την ασφαλή διαχείρισή τους.
Ήδη στο Κέντρο Υγείας της Νάξου έχουν παραδοθεί καταψύκτες, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν για τη συγκέντρωση και αποθήκευση των αποβλήτων. Σε μηνιαία, περίπου βάση, η εταιρεία θα παραλαμβάνει τα ιατρικά απορρίμματα, τόσο τα επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα μολυσματικού χαρακτήρα (ΕΙΑ-ΜΧ), όπως είναι οι γάζες, τα νυστέρια και οι βελόνες, καθώς και τα απόβλητα τοξικού χαρακτήρα (ΕΙΑ-ΜΤΧ), τα οποία θα μεταφέρονται στη Σύρο, όπου θα αποτεφρώνονται στον κλίβανο του Νοσοκομείου. Τα απόβλητα που δεν μπορούν να αποτεφρωθούν θα μεταφέρονται στην Αττική, με ευθύνη της εταιρείας. Το ίδιο σύστημα διαχείρισης εφαρμόζεται και στο Νοσοκομείο της Σύρου, τα τελευταία δύο χρόνια.  
Το κόστος για τη μεταφορά των νοσοκομειακών αποβλήτων ανέρχεται στο ποσό των
25.000€ ετησίως (2.200€ ανά δρομολόγιο) και, όπως έχει προβλεφθεί, η μεταφορά θα γίνεται σχεδόν κάθε μήνα. Η έναρξη της σύμβασης αναμένεται να γίνει εντός του Οκτωβρίου, εφόσον γίνει η απαιτούμενη εκπαίδευση του προσωπικού.
Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζεται το μείζον θέμα διαχείρισης των στερεών νοσοκομειακών αποβλήτων.
Όπως τόνισε ο αναπληρωτής Διοικητής των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων Σύρου και Νάξου, «Τα μολυσματικά απόβλητα του νοσοκομείου μας είναι τόσο λίγα που και στη χωματερή που καταλήγουν αποτεφρώνονται. Σαν γιατρός σας διαβεβαιώνω ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, όμως είμαστε υποχρεωμένοι να συμμορφωθούμε με τη νομοθεσία. Στο Νοσοκομείο της Νάξου δεν κάνουμε χημειοθεραπείες ώστε να δημιουργείται πρόβλημα στη διαχείριση των αποβλήτων. Όσο για τα απόβλητα από τα εμφανιστήρια, η ποσότητα είναι μηδαμινή και δεν εγκυμονεί κινδύνους, αλλά λόγω της νομοθεσίας πρέπει να τη διαχειριστούμε».

Τα απόβλητα του Νοσοκομείου-Κ.Υ. Νάξου
Σύμφωνα με επιτόπια έρευνα στο Νοσοκομείο της Νάξο, η οποία έγινε πριν δύο χρόνια, ημερησίως παράγονται περίπου 50 κιλά ιατρικά απόβλητα αστικού χαρακτήρα (πλαστικό, γυαλί, χαρτί), τα οποία μπορούν να διαχειριστούν όπως τα οικιακά απορρίμματα.
Η ποσότητα των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων μολυσματικού χαρακτήρα (ΕΙΑ-ΜΧ) ανέρχεται στα 20 κιλά ημερησίως. Πρόκειται για γάζες με αίμα  ή άλλο μολυσματικό υλικό, απόβλητα μικροβιολογικού π.χ. τριβλία , αιχμηρά  αντικείμενα π.χ.βελόνες νυστέρια, κ.α.
Επίσης, τα παραγόμενα επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα μολυσματικού – τοξικού χαρακτήρα (ΕΙΑ-ΜΤΧ) είναι 1 κιλό/ημέρα, και αφορούν σε συσκευές χημειοθεραπείας  μετά την χρήση,  τριβλία κ.α.
  Τέλος, ελάχιστη είναι η ποσότητα αποβλήτων αμιγώς τοξικού χαρακτήρα (ΕΙΑ-ΤΧ) που προέρχονται από παρασκευή χημειοθεραπείας και φτάνουν μόλις τα 0,100 kgr/ημ.
Τέλος τα παραγόμενα υγρά απόβλητα τοξικού χαρακτήρα (υγρά εμφάνισης)  είναι 5,5 κιλά ημερησίως.
Τα 200 kgr/ημ υγρά απόβλητα από το Μικροβιολογικό,  παραγόμενα κατά την πλύση του Αυτόματου Βιοχημικού Αναλυτή, σύμφωνα με μελέτη της παραγωγού εταιρείας,  δεν αναγνωρίζονται ως τοξικά , ούτε ως μολυσματικά  και αντιμετωπίζονται ως αστικά απόβλητα,  τα 100 gr/ημ τοξικά απόβλητα από το Κυτταρολογικό Εργαστήριο υφίστανται αραίωση και είναι αμελητέα, οδηγούμενα στην κεντρική αποχέτευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: