Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Εκδήλωση μνήμης στην Κωμιακή




Την μνήμη των 13 εργατών που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της διάνοιξης του δρόμου Κωμιακής-Απόλλωνα τιμάει την ερχόμενη Τρίτη η Τοπική Κοινότητα Κορωνίδας.

Στις 4 Σεπτεμβρίου του 1958, μια ξαφνική βροχή στάθηκε η αιτία να χαθούν 13 ζωές. Οι δεκατρείς εργάτες που εργάζονταν στη διάνοιξη του δρόμου Κωμιακής-Απόλλωνα, ύστερα από σφοδρή καταιγίδα και μην έχοντας άλλο μέρος να προστατευθούν, μπήκαν κάτω από τη γέφυρα, όπου όμως τα ορμητικά νερά τους παρέσυραν, βυθίζοντας το χωριό στο πένθος.
Ένας αγώνας δρόμου ξεκίνησε, ώστε το θλιβερό περιστατικό να χαρακτηριστεί εργατικό ατύχημα. Ο Νικηφόρος Μανδηλαράς, εκπροσωπώντας τις οικογένειες των εργατών, στη δικαστική διαμάχη με τον εργολάβο που είχε αναλάβει τη διάνοιξη του επαρχιακού δρόμου, προσπάθησε να αποδείξει ότι επρόκειτο για εργατικό ατύχημα, χωρίς όμως θετική έκβαση της δίκης.
Στη μνήμη των εργατών θα γίνει  Επιμνημόσυνη Δέηση  στο ξωκλήσι των Αγίων Αποστόλων και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί ο καθιερωμένος αγώνας δρόμου 5 χιλιομέτρων.

Μετά το τέλος του αγώνα θα γίνει Λαϊκή Συνέλευση στην αυλή του Ιερού Ναού Θεοσκέπαστης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: