Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

« Ναι» στα πεπραγμένα της Ένωσης




Υπό τη σκιά των οικονομικών δυσχερειών…


Λύσεις στα οικονομικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τους τραπεζικούς δανεισμούς των προηγούμενων ετών αναζητά η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου. Τα χρέη και οι υψηλοί τόκοι που αναλογούν στο κεφάλαιο δανεισμού εξακολουθούν να προκαλούν πονοκέφαλο στη διοίκηση της Ένωσης, η οποία οδεύει προς το τέλος της τριετούς θητείας της και αναμένεται να προκηρύξει εκλογές μέχρι το τέλος του έτους. Και όλα αυτά, εφόσον ξεκαθαρίσει το τοπίο από την εφαρμογή ή μη του νόμου για τη μετατροπή των Ενώσεων σε Αγροτικούς Συνεταιρισμούς ή Εταιρικές Συμπράξεις.
Με αυτά τα δεδομένα, η Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων ενέκρινε την περασμένη Κυριακή τον ισολογισμό του 2011 και τον προϋπολογισμό του 2012, απαλλάσσοντας ταυτόχρονα τα μέλη της διοίκησης από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τις αποφάσεις του 2011.
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου Δημήτρης Καπούνης παρουσίασε τα πεπραγμένα των δύο τελευταίων ετών και αναφέρθηκε στα οικονομικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην Ένωση. Αν και καταγράφεται σταθεροποιητική τάση και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, ο υψηλός δανεισμός και οι τόκοι που αναλογούν ετησίως προκαλούν πονοκέφαλο στη διοίκηση. Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, το 2011 οι τόκοι που επιβάρυναν την Ένωση για το δανεισμό των 7 εκ. ευρώ ανήλθαν στο ποσό των 573.000, το 2012 θα αυξηθούν κατά 77.000€ κατ΄ εκτίμηση, φτάνοντας τις 650.000€ και εκτιμάται ότι το 2013 θα ξεπεράσουν τις 730.000 χωρίς να έχει γίνει νέος δανεισμός.
«Με τέτοια ποσά που προκύπτουν μόνο από τους τόκους των δανείων και τις τράπεζες να πιέζουν είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστούμε την κατάσταση» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΑΣ.
Χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις, οι αντιπρόσωποι της ΕΑΣ Νάξου ψήφισαν τον ισολογισμό του 2011 κατά πλειοψηφία, με 40 ψήφους υπέρ και 3 ψήφους κατά, ενώ υπερψηφίστηκε και ο προϋπολογισμός του 2012, στον οποίο προβλέπονται μειώσεις στη μισθοδοσία του προσωπικού, με τη σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: