Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Τα "Κόκκινα Φανάρια" στη Νάξο



Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου
Στο Δημοτικό Θέατρο Ιάκωβος Καμπανέλης

Ο Θεατρικός Πολιτιστικός Όμιλος Σύρου «Απόλλων» παρουσιάζει την παράσταση «Κόκκινα Φανάρια», στο Δημοτικό Θέατρο Ιάκωβος Καμπανέλης, την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για το θεατρικό έργο του Αλέκου Γαλανού, το οποίο μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη. Τα «Κόκκινα Φανάρια» περιγράφουν  το σκληρό κόσμο  της Τρούμπας στην Ελλάδα του ΄60. Μπορεί να αναφέρονται σε έναν συγκεκριμένο τόπο προσδιορισμένο μέσα σε ένα αυστηρό χρονικό πλαίσιο, με ανθρώπους που κινούνται έξω το συμβατικό κοινωνικό ιστό, δεν παύουν όμως να κατοπτρίζουν διαχρονικές κοινωνικές παθογένειες.
Έξι γυναίκες, έξι διαφορετικές ιστορίες, με κοινή συνισταμένη   την πίκρα αλλά και την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.
Το κλείσιμο των σπιτιών υποχρέωσε τις γυναίκες  αυτές να αναθεωρήσουν τη ζωή και τη στάση τους. Η σχέση τους με την πατρόνα και γενικότερα με τους εκμεταλλευτές τους αναταράσσεται. Η αναταραχή αυτή δίνει τη δυνατότητα να αποκαλυφθούν σκέψεις και αισθήματα άλλοτε κυνικά, κι άλλοτε τρυφερά και ρομαντικά που κρύβονταν βαθιά μέσα στις ρημαγμένες ψυχές  τους. Η κάθε μια αντιμετωπίζει το «διωγμό» της με όση ψυχική δύναμη της έχει απομείνει. Κι ενώ το «σπίτι» καταρρέει μαζί με τις ηρωίδες του, από τα συντρίμμια ξεπετάγεται μια μικρή ελπίδα στο πρόσωπό της  μεσόκοπης καθαρίστριας που  πραγματοποιεί το όνειρό της να ζήσει μαζί με τον άστεγο σύντροφό της σε μια  καλύβα μέσα στο σκουπιδότοπο.
Η θεατρική παράσταση έχει αποσπάσει θετικότατες κριτικές, όπου παίχτηκε.
Η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Πάχου, τα σκηνικά και κοστούμια της Πηνελόπης Ασλάνογλου.
Παίζουν οι ηθοποιοί Ματίνα Ψάλτη, Χριστίνα Παναγιωτοπούλου, Εύη Αριστείδου, Ζωή Γεωργίου, Βέτα Αποστολίδου, Ελένη Κωβαίου, Ιωάννης Τούμπας, Μάνος Εμμανουήλ, Γιάννης Ξαγοράρης κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: