Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2012

Αδιαφάνεια στις προσλήψεις καταγγέλουν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Νάξου...

 
Γενική Συνέλευση για το υπό σύσταση
Σωματείο Βάσης  Εργαζομένων
Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου,  Κ.Υ. Αμοργού,
Π.Ι. & Π.Π.Ι. Νάξου,
Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων

Θέμα:  Δημόσια Καταγγελία

                                Η Γενική Συνέλευση για το υπό σύσταση Σωματείο Βάσης Εργαζομένων Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου, Κ.Υ. Αμοργού, Π.Ι. και Π.Π.Ι. Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων, καταγγέλλει τις απαράδεκτες πρακτικές του μνημονιακού κράτους, να καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες των Δημοσίων Υπηρεσιών μέσω των Προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας δηλαδή μέσω νοικιασμένης εργασίας που εξαναγκάζει τους εργαζομένους να συμμετέχουν σε διαδικασίες που τους οδηγούν σε ομηρία, να εγκλωβίζονται  σε καθεστώς ανασφάλειας και κακοπληρωμένης εργασίας και να συμβιβάζονται, μη έχοντας άλλη λύση, με τα ψίχουλα που τους πετάνε.

Οι διάφορες ΜΗ.ΚΥ.Ο., ως σύγχρονοι προαγωγοί, αναλαμβάνουν να στελεχώσουν προσωρινά δημόσιες υπηρεσίες, κάνουν δηλαδή τη δουλειά του κράτους, εξασφαλίζοντας για τον εαυτό τους προμήθεια 5%. Με τον τρόπο αυτό, ενισχύεται η αναξιοπιστία και η αδιαφάνεια, αλλά και εδραιώνεται στις συνειδήσεις των πολιτών η ελαστική εργασία και η πλήρης κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων και διεκδικήσεων.  

Στο χώρο του Νοσοκομείου μας, δύο πρόσφατες και κραυγαλέες περιπτώσεις έρχονται να μας αποδείξουν περίτρανα ότι η συντεχνία καλά κρατεί …

Η πρώτη περίπτωση αφορά
τις προσλήψεις μέσω Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας από την Ιερά Μητρόπολη Σύρου. Το σωματείο μας, από την πρώτη κιόλας στιγμή της έκδοσης των αποτελεσμάτων, έγινε δέκτης σωρείας καταγγελιών από συμμετέχοντες, και κατόπιν έρευνας καταλήξαμε στις παρακάτω διαπιστώσεις:

·                    Οι τέσσερις θέσεις ΔΕ Οδηγών (κωδ.217 - 218) που προκηρύχθηκαν για το Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου, ενώ προορίζονταν, όπως αποδείχτηκε, να εργαστούν ως πληρώματα ασθενοφόρου, δεν απαιτούσαν στα τυπικά προσόντα δίπλωμα της σχολής ΕΚΑΒ, παρά μόνον επαγγελματική άδεια οχήματος Γ΄ κατηγορίας και Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας μεταφοράς (άκουσον, άκουσον) Εμπορευμάτων!!!!!!! Αποτέλεσμα αυτού ήταν να προσληφθούν στο Νοσοκομείο μας 4 οδηγοί χωρίς καμία απολύτως εκπαίδευση στην μεταφορά ασθενών, πολυτραυματιών κλπ, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των πολιτών αλλά και την ασφάλεια των λοιπών, μονίμων συναδέλφων που φέρουν και όλη την ευθύνη. Αν σκεφτούμε βέβαια ότι οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών έχουν με μεθοδικές κινήσεις μετατρέψει το ύψιστο αγαθό της υγείας σε εμπόριο στο οποίο πρόσβαση έχουν μόνο οι έχοντες, δεν μας προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη το γεγονός ότι τόσο οι Διοίκηση του Νοσοκομείου, όσο και η Ιερά Μητρόπολη Σύρου εξομοιώνουν χωρίς κανένα δισταγμό, την μεταφορά ασθενών με την μεταφορά εμπορευμάτων.

·                    Περαιτέρω, στα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου την 10/07/2012, δόθηκε 3 ημέρες προθεσμίας υποβολής ενστάσεων και μάλιστα με παραπλανητικό τρόπο, ανακοινώθηκε δηλαδή ότι οι ενστάσεις λήγουν την Πέμπτη 13/07/2012 αντί του ορθού Παρασκευή 13/07/2012 ή Πέμπτη 12/07/2012. Από την στιγμή εκείνη και μέχρι της λήξεως της προθεσμίας ενστάσεων, ο πίνακας προσληπτέων άρχισε να αλλάζει με μαγικό τρόπο, ονόματα που είχαν ανακοινωθεί άρχισαν να εξαφανίζονται από αυτόν και να αντικαθίστανται με νέα ονόματα και όλα αυτά χωρίς την ένδειξη «Ορθή Επανακοινοποίηση» και χωρίς την μετάθεση της ημερομηνίας των ενστάσεων. Έτσι, κάποιοι συμμετέχοντες, ενώ ήταν ήσυχοι ότι βρίσκονται στην κατηγορία των προσληπτέων, είδαν τα ονόματα τους να εξαφανίζονται χωρίς πλέον να είναι σε θέση να ασκήσουν ένσταση, αφού οι προθεσμίες είχαν ήδη λήξει.

                     Επιπλέον μας έχουν καταγγελθεί περιπτώσεις συμμετεχόντων που ενώ έστειλαν εμπρόθεσμα τα δικαιολογητικά τους, όπως προβλέπονταν από την διαδικασία, δεν βρήκαν το όνομα τους σε κανένα πίνακα, ούτε προσληφθέντων ούτε και απορριπτέων. 

·                    Τέλος περιήλθε στην αντίληψη μας ότι η θέση με κωδ. 223, που αφορούσε χειριστές ακτινολογικού εργαστηρίου, καλύφθηκε τελικά με παρασκευάστρια του μικροβιολογικού εργαστηρίου. 

Απ΄όλα τα παραπάνω αποδεικνύεται και στην πράξη ότι όταν οι διαδικασίες αφήνονται σε στα χέρια ιδιωτών, μπορεί να αποβούν όχι μόνο ελαστικές και αδιαφανείς αλλά και σε πολλές περιπτώσεις επικίνδυνες για τον άνθρωπο.

Η δεύτερη περίπτωση που αντιμετωπίστηκε πρόσφατα στο Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου αφορά τις προσλήψεις δύο ατόμων ως προσωπικό φύλαξης στο Νοσοκομείο μας μέσω του Ιδρύματος Στήριξης  του Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου. Εντελώς ξαφνικά, και ενώ αναμένονταν ο διορισμός φυλάκων στη μονάδα μας μέσω της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου, το Νοσοκομείο αιτήθηκε την ενίσχυση από το Ίδρυμα με δύο φύλακες χωρίς προηγουμένως να ερωτηθούν οι υπηρεσίες που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη ενίσχυσης και αγνοώντας εντελώς το γεγονός της επικείμενης πρόσληψης φυλάκων. Οι φύλακες προσλήφθηκαν και εγκαταστάθηκαν στο Νοσοκομείο μας αυθημερόν χωρίς να τηρηθεί καμία από τις διαδικασίες που επιβάλλονται όταν γίνεται διαχείριση δημόσιου χρήματος, δεν υπήρξε δηλαδή καμία ανακοίνωση των προσλήψεων αυτών, ώστε να μπορέσουν οι ενδιαφερόμενοι να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και συνεπώς καμία διαφάνεια στον τρόπο επιλογής. Είναι πράγματι άξιο απορίας πως μπορεί να γίνονται τέτοιες άστοχες επιλογές, τη στιγμή μάλιστα που η μονάδα μας δεν μπορεί να καλύψει τις  ανάγκες λειτουργίας της σε βασικές υπηρεσίες υγείας όπως είναι π.χ. τα Εργαστήρια που πρέπει να λειτουργούν σε 24ωρη βάση, 365 ημέρες το χρόνο, λόγω εφημερίας.  Όλη η παραπάνω διάτρητη διαδικασία, δημιουργεί αναπόφευκτα την υποψία ότι το όλο εγχείρημα, μόνο σκοπό είχε το βόλεμα υμετέρων, γεγονός για το οποίο, τόσο η Διοίκηση του Νοσοκομείου, όσο και η Διοίκηση του Ιδρύματος πρέπει να λογοδοτήσουν καθώς όπως τα γεγονότα αποδεικνύουν, καθοριστικής σημασίας ανάμιξη στην όλη διαδικασία είχε υπάλληλος του Νοσοκομείου μας, γνήσια εκφράστρια του κατεστημένου συνδικαλισμού …

                                Καμία πρακτική εξαθλίωσης και υποδούλωσης των εργαζομένων δεν θα μπορέσει να περάσει, αν όλος ο εργαζόμενος λαός ενωμένος και απαλλαγμένος από μικροσυμφέροντα, αντιδράσει σθεναρά στην ισοπέδωση της εργασιακής του αξιοπρέπειας.

Διεκδικούμε :

την άμεση κατάργηση όλων των διαδικασιών ενοικίασης-δανεισμού εργαζομένων, ενάντια στις οποίες πρέπει να υψωθεί κάθε λαϊκή φωνή.

τη μετατροπή των ελαστικών συμβάσεων εργασίας σε συμβάσεις μόνιμης και σταθερής απασχόλησης,

την μόνιμη κάλυψη όλων των οργανικών κενών και τη μαζική δημιουργία νέων, σταθερών οργανικών θέσεων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφαλής, αυτόνομη και ποιοτική λειτουργία του Νοσοκομείου μας,

ανατροπή του κανόνα, 1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις που αφενός μεν, ενισχύει δραματικά την ανεργία και αφετέρου υποβαθμίζει την ποιότητα των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών υγείας,

δημόσια υγεία για όλο το λαό, αποφασιστική ενίσχυση, από τον κρατικό προϋπολογισμό, όλων των υπηρεσιών υγείας – πρόνοιας για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών.

λέμε όχι  στην εκχώρηση των δημόσιων αγαθών στους ιδιώτες και στην εμπορευματοποίηση της υγείας

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ, ΔΗΜΟΣΙΕΣ, ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

5 σχόλια:

Ινστιτούτο Ψηφιακής Ιατρικής είπε...

Tο Σωματείο Βάσης να επικαλεστεί την Απόφαση 1187/2012 του ΣΤΕ.
Με την οποία απαγορεύεται ο διορισμός ιδιωτών στα Νοσοκομεία ΕΣΥ χωρίς διαδικασίες κρίσης.

Το Σωματείο να αφήσει κατά μέρος την Τρόϊκα της Κυβέρνησης. Διότι είναι αναρμόδια για τα Νοσοκομεία ΕΣΥ, και διότι δεν είναι η Μητρόπολη Σύρου.

Τα μαγαζιά αυτά είναι απολύτως αυτόνομα και δηλώνουν ότι θα αντισταθούν μέχρις εσχάτων στην Τρόικα.

Ινστιτούτο Ψηφιακής Ιατρικής είπε...

Το Σωματείο Βάσης ΕΠΙΣΗΣ μπορεί να επικαλεστεί την 1436/2001 Απόφαση του Μονομελούς Νάξου και να απαιτήσει την ΠΙΣΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ .

Με την Απόφαση αυτή ΑΥΤΉ ΡΗΤΆ ΟΡΊΖΕΤΑΙ ότι το Ιδρυμα Στήριξης, η Μητρόπολη Σύρου, ο Δήμος Νάξου, οι ΠΑΝ-Ναξιωνικοί Συλλόγοι και ΚΥΡΙΩΣ ο ΔΗΘΕΝ αντινομαρχης Σύρου και Σάμου ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΛΑΖΑΡΟΣ ΔΕΝ επιτρέπεται να έχουν καμία πρόσβαση στο Νοσοκομείο.

Πρόκειται για Παραβατικά Πολυμαγαζιά τα οποία αποκτούν πρόσβαση και στα Προσωπικά Δεδομένα των ασθενών.
Ετσι ώστε να εκβιάζουν και να εξευτελίζουν ΚΑΙ τους ασθενείς ( στην μικρή κλειστή ''κοινωνία'' )

Ινστιτούτο Ψηφιακής Ιατρικής είπε...

Τέλος το Σωματείο Βάσης μπορεί να εκτιμήσει ότι :

- Δεν υπάρχουν ικανά και αρκετά δικαστήρια που θα επανέφεραν τα Πολυμαγαζιά Νάξου σε ένα στοιχειωδώς νόμιμο και ασφαλές για τους ασθενείς πλαίσιο.

- Η ΄΄αυτονόμηση'' των αναφερόμενων Πολυμαγαζιών από το νομοθετικό πλαίσιο των Νοσοκομείων, αντιμετωπίζεται MONO με την αυτοπροστασία κάθε προσερχόμενου ασθενή ακόμα και για ελαφρά νοσήματα.

- Οι ασθενείς πρέπει να προειδοποιούνται από το Σωματείο Βάσης ότι προσέρχονται ΙΔΙΑ ΕΥΘΥΝΗ. Και να υπογράφουν σχετική δήλωση ανάληψης της ευθύνης.

Ινστιτούτο Ψηφιακής Ιατρικής είπε...

ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Το Σωματείο Βάσης να πάρει υπόψη του ότι εμφανίστηκε και Πέμπτο Μαγαζί Νάξου, ο ΥπΕ Βρουτσης Γιάννης.
Ο οποίος απαιτεί να ΜΗ παρέχεται ανασφάλιστη εργασία, και από τους συγκεκριμένους διορισθέντες.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
16 / 08 / 2012 07:57
Τελευταία ανανέωση: 16 / 08 / 2012 - 09:14
Πόλεμος στη μαύρη εργασία από τον Γ.Βρούτση

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, απειλεί με ποινές και με λουκέτα τις επιχειρήσεις που απασχολούν ανασφάλιστους εργαζομένους.

Πόλεμος στη μαύρη εργασία από τον Γ.Βρούτση

Μιλώντας στα «Νέα», ο κ. Βρούτσης τόνισε πως «η κρίση δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για την παραβατικότητα» αναφέροντας πως επιχειρήσεις που θα εντοπιστούν να έχουν αδήλωτη εργασία θα αντιμετωπίζονται με μεγάλη αυστηρότητα.

«Θα κλείσω και επιχειρήσεις. Ένα κράτος για να είναι αυστηρό πρέπει να είναι πρώτα δίκαιο» σημείωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Για την πρώτη φορά που θα βρεθεί επιχείρηση να απασχολεί αδήλωτους εργαζόμενους θα επιβάλλονται χρηματικά πρόστιμα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας. Αν η ίδια επιχείρηση συλληφθεί για δεύτερη φορά να έχει ανασφάλιστους εργαζόμενους, τότε θα προβλέπεται η προσωρινή διακοπή της λειτουργίας της, ενώ την τρίτη φορά -αν υποπέσει στο ίδιο παράπτωμα-, θα κλείνει οριστικά και επίσης θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας της.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων, «πρωταθλητές» στην ανασφάλιστη εργασία είναι επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης, όπως και του λιανικού εμπορίου.

Οι υπουργικές αποφάσεις που θα καθορίζουν το πλαίσιο ελέγχων και τις ποινές για όλους όσοι απασχολούν ανασφάλιστους (Έλληνες ή μετανάστες), αναμένεται να εκδοθούν έως το τέλος Αυγούστου.

Ινστιτούτο Ψηφιακής Ιατρικής είπε...


Οι ΕΠΤΑ εργαζόμενοι στο ΝΠΔΔ ΚΥ Νάξου είναι ΔΗΛΩΜΕΝΟΙ στο ΙΚΑ ή ΑΔΗΛΩΤΟΙ ?

ΚΑΙ ΑΝ είναι αδήλωτοι ΣΕ ΠΟΙΟΝ θα επιβληθούν οι ποινές ?
Στην Ιερά Μητρόπολη Σύρου ?
Αυτή απαλλάσσεται από πρόστιμα και ποινικές ευθύνες ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΩΣ