Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Καλπάζει η ανεργία και στη Νάξο

Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΟΑΕΔ
Αλματώδης αύξηση της ανεργίας, θεαματική αύξηση των αλλοδαπών ανέργων, μείωση των επιδοτούμενων ανέργων, μειωμένες αναγγελίες πρόσληψης και μείωση των απασχολούμενων στα τουριστικά επαγγέλματα είναι τα κύρια συμπεράσματα που προκύπτουν από τα στοιχεία των καταγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ για το μήνα Ιούνιο, στη Νάξο.
Όπως σε όλη την Ελλάδα, έτσι και στη Νάξο οι δείκτες της ανεργίας αυξάνονται καθημερινά. Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ το μήνα Ιούνιο παρουσίασαν αύξηση 16,31% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011, με τις γυναίκες να έχουν τον πρώτο λόγο και τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας.
Και ενώ οι άνεργοι αυξάνονται μέρα με τη μέρα, οι αναγγελίες προσλήψεων που έγιναν τον φετινό Ιούνιο παρουσίασαν πτωτικές τάσεις κατά 8,58% σε σχέση πάντα με τον περσυνό Ιούνιο. Μάλιστα, αρκετοί επιδοτούμενοι άνεργοι που εργάζονταν ως εποχικοί σε τουριστικά επαγγέλματα δεν κατάφεραν να βρουν εργασία και παρέμειναν εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, αυξάνοντας έτσι το ποσοστό τους, σε σχέση με πέρυσι, κατά 54,76%.



Οι μετανάστες
Η αύξηση των μεταναστών στη Νάξο είναι στοιχείο που έχει επηρεάσει σημαντικά την αγορά εργασίας. Βέβαια, απολαμβάνοντας ίσα δικαιώματα, αρκετοί από αυτούς έχουν καταγραφεί στα μητρώα του ΟΑΕΔ, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση των στοιχείων και των δεικτών ανεργίας. Μάλιστα, συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2011, οι επίσημα καταγεγραμμένοι αλλοεθνείς άνεργοι έχουν διπλασιαστεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 16,80% των ανέργων της Νάξου προέρχονται από άλλες χώρες, κυρίως εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, καλύπτουν το 22,82% των επιδοτούμενων ανέργων της Νάξου.

Νέα κριτήρια για το επίδομα ανεργίας
Και ενώ η ανεργία καλπάζει, από την 1η Ιανουαρίου 2013, θα κοπεί το επίδομα ανεργίας σε χιλιάδες ανυποψίαστους ανέργους, ειδικά σε αυτούς που ασχολούνται με τα εποχικά και τα τουριστικά επαγγέλματα. Και αυτό γιατί θα τεθεί ένα ακόμα κριτήριο, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι δικαιούνται επίδομα ανεργίας και ποιοι όχι.
Ουσιαστικά, τίθεται πλαφόν στο χρόνο ανεργίας, αφού θα σταματάει η χορήγηση της επιδότησης στους ανέργους που έχουν εισπράξει περισσότερα από 450 ημερήσια επιδόματα ανεργίας μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών. Η επιδότηση, δηλαδή, κάθε ανέργου δεν μπορεί να ξεπερνάει τους 18 μήνες, ανά τετραετία.
Οι εποχικοί υπάλληλοι, κυρίως, οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, είναι πολύ πιθανό να πέσουν σε αυτή την τσιμπίδα καθώς συνηθίζουν να απασχολούνται για έξι μήνες τον χρόνο, και να επιδοτούνται για τους υπόλοιπους.
Η διάταξη που θα φέρει τις αλλαγές αυτές στους δικαιούχους του επιδόματος ανεργίας, έχει ως εξής:
«Από 1.1.2013, σε κάθε περίπτωση τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας, εντός της προηγούμενης από την εκάστοτε έναρξη της επιδότησης λόγω ανεργίας, τετραετίας, δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των τετρακοσίων πενήντα. Εάν εντός της τετραετίας ο άνεργος έχει επιδοτηθεί για χρονικό διάστημα μικρότερο των τετρακοσίων πενήντα (450) ημερήσιων επιδομάτων, δικαιούται να επιδοτηθεί λόγω ανεργίας για τον υπόλοιπο αριθμό ημερήσιων επιδομάτων, μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των 450 ημερήσιων επιδομάτων. Από 1.1.2014 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας στην τετραετία δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των 400.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: