Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Μαθήματα… παράδοσης

Αρκετοί ήταν αυτοί που θέλησαν να δουν από κοντά τη διαδικασία κατασκευής ενός τυροβολιού (δοχείο από βούρλα για το σχηματισμό και την στράγγιση του αρσενικού τυριού), η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα από την Ομάδα Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δρυμαλίας.
Ο κ. Κώστας Προμπονάς έφερε τα υλικά (βούρλα) και τα εργαλεία του (ένα κοπίδι κι ένα σουβλί), έβαλε τη χαμηλή καρέκλα πλάι στον πάγκο και ξεκίνησε με ένα μοναδικό τρόπο να μιλάει για την περίοδο που μαζεύονται τα βούρλα, πως καθαρίζονται, το χρόνο ωρίμανσης πριν τη χρήση και το μούλιασμα τους για να “δουλεύονται” εύκολα.
Μέτρησε όσα χρειαζόταν και άρχισε το πλέξιμο. Με αριστοτεχνικές κινήσεις προχωρούσε τη δημιουργία, εξηγώντας κάθε λεπτομέρεια και απαντώντας, παράλληλα, σε ερωτήσεις.
Ολοκλήρωσε με ευκολία το πιο δύσκολο από τα σχετικά είδη (τσιμίσκι για ξυνότυρα, τυροβόλι για ανθότυρο) διδάσκοντας όχι μόνο την κατασκευή αλλά και τη σημασία που έχουν τα τσιμίσκια και τα τυροβόλια για την παραγωγή καλού και υγιεινού τυριού.
Η εκδήλωση έκλεισε με μουσική από τσαμπούνα, τουμπάκι και τραγούδι από τον κ. Προμπονά αλλά και τον Μιχάλη Αλιμπέρτη. Στο τουμπάκι, επίσης, τους συνόδευσαν η Γλυκερία Αλιμπέρτη και ο Στέφανος Ψαρράς.
Κ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: