Δίλημμα προκαλεί στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών το νέο θεσμικό πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς και η τήρηση του χρονοδιαγράμματος για τη μεταβολή των ΕΑΣ, με βάση την εγκύκλιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η διοίκηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου προσανατολίζεται στη μετατροπή της σε Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη (Α.Ε.Σ.). Η επιλογή αυτή διασφαλίζει τη συνέχιση όλων των εμπορικών δραστηριοτήτων της Ένωσης.
Ωστόσο, την οριστική απόφαση για τη μετατροπή της Ένωσης καλείται να λάβει η Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων, κατά πάσα πιθανότητα στις 18 Μαρτίου, με απλή πλειοψηφία των παρόντων μελών. Μετά τη Γενική Συνέλευση της Ένωσης, οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί των χωριών θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα παραμείνουν μέλη της ΑΕΣ Νάξου ή αν θα μπουν στη διαδικασία αξιολόγησης, εκκαθάρισης και αποχώρησης από τη Σύμπραξη, λαμβάνοντας τα μερίδια και τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Βέβαια, το ενδεχόμενο αυτό προκαλεί «πονοκέφαλο» στη διοίκηση του νέου Οργάνου, καθώς θα επηρεάσει τα οικονομικά και περιουσιακά δεδομένα. Παράλληλα, σπάει το μονοπώλιο της Ένωσης και δίνει τη δυνατότητα σε συνεταιρισμούς να συστήσουν νέες Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις, με κεφάλαιο έναρξης τουλάχιστον 30.000 ευρώ..
Τι δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου παραβρέθηκε στην ενημερωτική ημερίδα της ΠΑΣΕΓΕΣ την περασμένη Τετάρτη και είχε επαφές με παράγοντες του Υπουργείου, προκειμένου να δοθούν όλες οι απαραίτητες διευκρινίσεις για τις δυνατότητες και διαδικασίες της μετατροπής. Μιλώντας στη «Ν», ο Δημήτρης Καπούνης τόνισε ότι «η διοίκηση εξετάζει τα δύο ενδεχόμενα. Θεωρούμε ως καλύτερη λύση τη μετατροπή της Ένωσης σε Σύμπραξη, καθώς θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε τους συνεταιρισμούς και τις εμπορικές δραστηριότητες της Ένωσης, χωρίς να χρειαστεί να γίνουν απολύσεις προσωπικού. Ουσιαστικά η Ένωση μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρεία, η οποία θα μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί, αν κάποιος αγοράσει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου και αυτό είναι ένα από τα αρνητικά σημεία της μετατροπής αυτής». Σχολιάζοντας το χρονοδιάγραμμα που καθορίστηκε με εγκύκλιο από το Υπουργείο, ο Δημήτρης Καπούνης τόνισε ότι «τα χρονικά περιθώρια για να ληφθούν αποφάσεις είναι ασφυκτικά και αυτό έχει επισημανθεί από όλες τις Ενώσεις και την ΠΑΣΕΓΕΣ. Θα πρέπει ο εφαρμοστικός νόμος να αφήσει περιθώρια έως το τέλος του έτους, ώστε να αποφασίσουν τόσο οι διοικήσεις των ενώσεων όσο και οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί για το μέλλον τους».
Οι δυνατότητες και υποχρεώσεις των Αγροτικών Εταιρικών Συμπράξεων
Οι Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις είναι ανώνυμες εταιρείες, οι οποίες συγκροτούνται κατά πλειοψηφία από Αγροτικούς Συνεταιρισμούς. Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους αναλαμβάνουν επιχειρηματική δραστηριότητα σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο αναφορικά με την παραγωγή, τυποποίηση, αποθήκευση και εμπορία αγροτικών προϊόντων, αναλαμβάνουν την παραγωγή και προμήθεια εισροών και εφοδίων και συνάπτουν διεθνικές συνεργασίες και συμπράξεις με φορείς παρόμοιου σκοπού.
Οι ΑΕΣ, οι οποίες καταχωρίζονται στο μητρώο, οφείλουν να παρέχουν στοιχεία για τον αριθμό των μελών τους, το ποσοστό συγκέντρωσης της παραγωγής αγροτικών προϊόντων σε επίπεδο περιφέρεια, , την έκταση και την ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών, την περιουσιακή τους κατάσταση, τον κύκλο εργασιών, το ετήσιο ύψος συναλλαγών και το μερίδιο αγοράς σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.
Η εγγραφή των Α.Ε.Σ. στο μητρώο γίνεται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, αποκτώντας, με τον τρόπο αυτό, πρόσβαση στις παροχές και τα κίνητρα του νέου νόμου, των εκάστοτε αναπτυξιακών νόμων και προγραμμάτων τα οποία προκηρύσσονται από το Ελληνικό Δημόσιο και χρηματοδοτούνται από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Όσες Συμπράξεις δεν εμφανίσουν καμία δραστηριότητα για τρία συνεχόμενα έτη διαγράφονται από το Μητρώο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου