Οι ευχές για καλή νέα χρονιά αποτελούν κοινό τόπο τούτες τις γιορτινές μέρες. Τις περισσότερες φορές, στις μεταξύ μας συζητήσεις, αποπειρόμαστε και κάποιες προβλέψεις για τη χρονιά που ανατέλλει. Η «Ν» συμβουλεύτηκε ερμηνευτές των συμπαντικών μεταβολών και εξελίξεων και σας μεταφέρει την πρόγνωση για τα μελλούμενα, που αφορούν στο δήμο μας, μέσα στο 2012. Διατηρούμε κάθε επιφύλαξη για την τελική έκβαση των προβλέψεων και σας τις μεταφέρουμε, απευθυνόμενοι στην κριτική σας διάθεση και στην ανάγκη για χαμόγελα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Ιανουάριος
Ο μήνας της βασιλόπιτας. Οι αιρετοί μας τρέχουν και δεν φτάνουν να παρίστανται σε όλες τις εκδηλώσεις για κοπή της βασιλόπιτας. Ευχές και χειραψίες έχουν την τιμητική τους. Ο «Καλλικράτης» απασχολεί και πάλι το δήμο, καθώς κατατίθεται προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής η τροποποίηση του νόμου, με την οποία αναμένεται να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που προκάλεσε ο νόμος στη διοίκηση του δήμου και κυρίως στα νησιά των Μικρών Κυκλάδων. Για μια ακόμα φορά, το νομοσχέδιο μπερδεύει ακόμα περισσότερο τη διοίκηση του δήμου και οι νέες διευκρινιστικές εγκύκλιοι καταλήγουν στον κάλαθο των αχρήστων.
Φεβρουάριος
Ο μήνας του μασκαρέματος. Ενόψει καρναβαλιού, οι εθελοντές της Νάξου προετοιμάζονται για την Κυριακή της Αποκριάς. Τα τοπικά συμβούλια μιλούν για μασκαραλίκια στα τεχνικά προγράμματα που έχουν υποβάλει στο δήμο, καθώς δεν προωθούνται οι μελέτες και αρχίζουν οι γκρίνιες στα δημοτικά συμβούλια. Η δημοτική αρχή φοράει το καλό της πρόσωπο και προγραμματίζει συσσίτια σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Παροναξίας. Η αντιπολίτευση, για να κάνει τη διαφορά σε σχέση με τους υπόλοιπους μήνες, βγάζει το προσωπείο και συντάσσεται υπέρ της πολιτικής λαϊκισμού που υιοθετεί ο δήμος. Στα Κουφονήσια εξακολουθεί να μαίνεται η μάχη για το ποιος έχει αρμοδιότητα να διοικεί το νησί.
Μάρτιος
Ο μήνας της νηστείας. Οι τουριστικές επιχειρήσεις προετοιμάζονται για την θερινή σεζόν και ο δήμος ξεκινάει σειρά επαφών για τη δρομολόγηση πλοίων προς τα νησιά. Στο δημοτικό συμβούλιο ψηφίζεται ο προϋπολογισμός του 2012, ο οποίος ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ, ενώ η αντιπολίτευση κάνει λόγο για νηστεία στις ανταποδοτικές δαπάνες. Ύστερα από σύσταση του Υπουργείου Εσωτερικών, μειώνονται οι δαπάνες για πολιτιστικούς σκοπούς και το ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ, αρμόδιο για τα πολιτιστικά, αναφέρει ότι εφέτος δεν θα δοθούν χρήματα για εκδηλώσεις, εν μέσω αλαλαγμών συλλόγων και φορέων. Η Ελλάδα ζει σε προεκλογική περίοδο και το αρμόδιο Υπουργείο εγκρίνει, επιτέλους, την υπαγωγή του δήμου σε πρόγραμμα τακτοποίησης των σκουπιδιών.
Απρίλιος
Ο μήνας των παθών. Το καλοκαίρι πλησιάζει και τα προβλήματα παραμένουν. Το κυκλοφοριακό μπαίνει σε ημερήσια διάταξη και προωθούνται κάποια μέτρα, τα οποία προκαλούν γκρίνια σε μερίδα δημοτών και επαγγελματιών. Οι αλλαγές φέρνουν σύγχυση και οι δημοτικοί αστυνομικοί δωρίζουν κλήσεις και έσοδα στο δημοτικό ταμείο. Η ημέρα της Σταύρωσης πλησιάζει και μαζί και η αναμενόμενη πτώχευση της Ελλάδας. Τα ράφια των καταστημάτων αδειάζουν από τρόφιμα, όπως και οι τράπεζες από καταθέσεις. Σεισμός μικρού μεγέθους, ανατολικά της Κρήτης, δεν επηρεάζει τις Κυκλάδες, αλλά έρχεται να βαρύνει το ήδη μουντό κλίμα. Χιλιάδες αμνοερίφια των ορεινών χωριών σφαγιάζονται και πωλούνται σε ικανοποιητική τιμή, λόγω της αυξημένης ζήτησης σε τρόφιμα. Ο δήμαρχος δέχεται στο γραφείο του κινεζική αντιπροσωπεία, που ενδιαφέρεται να επενδύσει στη ναξιακή οικονομία.
Μάιος
Ο μήνας των αλλαγών. Ο καιρός βελτιώνεται, αλλά οι τσέπες αδειάζουν. Η δραχμή επανέρχεται και μαζί η αγανάκτηση για την τιμή του καφέ στην παραλία. Το κυκλοφοριακό, μετά από πολλές μετατροπές, δείχνει να βάζει κάποια τάξη στη γενικότερη αταξία. Τούρκοι επιχειρηματίες ενδιαφέρονται να αγοράσουν το κάτω Κουφονήσι. Ανάστατοι οι νησιώτες. Οι πανελλαδικές πλησιάζουν, ενώ δεν έχει οριστεί ακόμα η ακριβής ημερομηνία διεξαγωγής τους. Τα πρώτα γκρουπ γηραιών ευρωπαίων επισκεπτών κάνουν την εμφάνισή τους.
Ιούνιος
Ο μήνας της προβολής. Πρωινές και μεσημεριανές εκπομπές παρελαύνουν από τη Νάξο, ενώ η αρχόντισσα της τηλεθέασης, Ελένη, πίνει για μια εβδομάδα τον καφέ της σε παραλία της Νάξου. Η δημοτική αρχή παρελαύνει μπροστά από κάμερες και μικρόφωνα πανελλήνιας εμβέλειας και μαζί τα νησιώτικα τραγούδια, η γραβιέρα, το κίτρο και οι συνταγές με αιγοπρόβειο κρέας. Καράβια πάνε αλλά δεν έρχονται και οι επαγγελματικοί σύλλογοι διαμαρτύρονται για απώλεια εσόδων. Το πρόβλημα του κορεσμένου σκουπιδότοπου λύνεται, ανοίγοντας νέους στην ορεινή Νάξο, αφού σταματάει η εισροή κοινοτικού χρήματος και μαζί όλα τα προγράμματα διαχείρισης των απορριμμάτων.
Ιούλιος
Ο μήνας της τρέλας. Η καρδιά της τουριστικής περιόδου χτυπάει στα νησιά και, παρά την αύξηση των επισκεπτών, οι επαγγελματίες παραπονιούνται για μείωση του τζίρου. Αδιάβατοι οι δρόμοι από τα αυτοκίνητα, παρά τις αλλαγές στο κυκλοφοριακό. Λιγότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις φέτος, αλλά περισσότερη κοινωνική πολιτική, όπως διατείνονται οι υπεύθυνοι. Ο επενδυτικός τουρισμός κάνει την εμφάνισή του. Επίδοξοι αγοραστές γης από την αλλοδαπή κάνουν όλο και πιο συχνή την παρουσία τους, παζαρεύοντας ακίνητα όλων των ειδών. Ο Μανώλης Γλέζος ξεκινάει αγώνα κατά της πώλησης ελληνικής γης σε ξένους.
Αύγουστος
Ο μήνας της ραστώνης. Τα πνεύματα, οξυμένα και μη, χαλαρώνουν, ενώ λαός και εξουσία απολαμβάνουν τα μπάνια τους. Το θερινό τμήμα της Βουλής περνάει στα κρυφά ό,τι νομοσχέδια δεν μπόρεσε να περάσει τους προηγούμενους μήνες, τη στιγμή που πολλοί πολιτικοί περνούν τις διακοπές τους στο νησί μας, καθώς θεωρείται ασφαλής προορισμός ακόμα και γι’ αυτούς. Τίποτα το ουσιώδες δεν φανερώνεται αυτό το μήνα, εκτός ίσως του σκουπιδότοπου έξω από τη χώρα, το ύψος του οποίου είναι ορατό πλέον και από τα γειτονικά νησιά.
Σεπτέμβριος
Ο μήνας της επιστροφής. Η επιστροφή στην καθημερινότητα είναι δεδομένη. Όλα ξαναμπαίνουν σε πρόγραμμα, ασχέτως αν αυτό εφαρμοστεί ποτέ. Νέα πηγή εξόδων για τις οικογένειες των νέων μαθητών, φοιτητών και σπουδαστών η εισαγωγή τους στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Η Νάξος βραβεύεται για τις καθαρές παραλίες της, τις οποίες έχει ρημάξει, εντωμεταξύ, η επέλαση των βαρβάρων. Αντιπροσωπεία του δήμου μεταβαίνει στην Αθήνα προκειμένου να συζητήσει για πολλοστή φορά το θέμα του λιμανιού της Νάξου, λαμβάνοντας υποσχέσεις, χωρίς εμφανές αποτέλεσμα.
Οκτώβριος
Ο μήνας του ταμείου. Η τουριστική περίοδος τελειώνει και οι επαγγελματίες κάνουν ταμείο. Ο δήμος αναγγέλλει νέα μέτρα υπέρ των αναξιοπαθούντων δημοτών, ενώ τα φέσια προς δήμο και ιδιώτες μεγαλώνουν. Οι Αιγαιοπελαγίτικοι αγώνες διοργανώνονται στη Νάξο και αθλητές από όλο το Αιγαίο ρίχνονται στη μάχη στο ανακαινισμένο δημοτικό στάδιο. Οι αιρετοί παρελαύνουν για να αποδώσουν τιμές και μετάλλια.
Νοέμβριος
Ο μήνας της προετοιμασίας. Ο χειμώνας έρχεται και το πετρέλαιο θέρμανσης δεν επιδοτείται. Ο δήμος ψάχνει χρήματα για να καλύψει τις δαπάνες θέρμανσης των σχολικών κτιρίων. Λαϊκές συνελεύσεις κάνουν την εμφάνισή τους, προκειμένου να (μην) βρεθούν λύσεις για κοινωνικά ζητήματα των πολιτών. Οι δημοτικοί άρχοντες επισκέπτονται υπουργεία, μήπως και βρουν λύσεις στα συσσωρευμένα προβλήματα του δήμου, αλλά η απάντηση κοινότυπη, «ουκ αν λάβοις…». Η ιδέα για κοινωνικό παντοπωλείο μπαίνει σε εφαρμογή. Παρά τις αντιξοότητες, οι ανθρώπινες σχέσεις αναθερμαίνονται.
Δεκέμβριος
Ο μήνας της ελπίδας. Οι γιορτές κοντεύουν, το δίσεκτο δύει. Οι εθελοντές προσπαθούν να βελτιώσουν την ατμόσφαιρα, δίνοντας εορταστική νότα στους δρόμους και στις γειτονιές των νησιών. Ο δήμος και η εκκλησία πρωτοστατούν σε εκδηλώσεις υποστήριξης και αγάπης. Η νέα χρονιά είναι προ των πυλών και η αισιοδοξία ζεσταίνει τις γιορτινές μέρες.
Αν το δίσεκτο 2012 δεν σας ευνοήσει, υπάρχει πάντα και η άλλη όψη του νομίσματος. Αξίζει να την ψάξετε!
Κάλχας ο ονειροφάντης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου