Η μελέτη αφορά στη βελτίωση των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου, όχι όμως και της επέκτασης του αεροδιαδρόμου
Τους περιβαλλοντικούς όρους για τη λειτουργία και την υλοποίηση έργων βελτίωσης του Κρατικού Αερολιμένα Νάξου ενέκρινε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με απόφαση που υπογράφει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στις 30 Δεκεμβρίου 2011. Οι περιβαλλοντικοί όροι που εγκρίθηκαν από την ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος έχουν 10ετή ισχύ.
Το έργο που προωθείται αφορά στη λειτουργία του υφιστάμενου αεροδρομίου και στην υλοποίηση έργων αναβάθμισης των αερολιμενικών υποδομών, χωρίς όμως να γίνεται λόγος για επέκταση του διαδρόμου προσγείωσης. Σύμφωνα με τη μελέτη περιβαλλοντικών όρων, προβλέπεται η επέκταση του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών κατά 8 στρέμματα, η διαμόρφωση του χώρου στάθμευσης οχημάτων κατά 6.500 τ.μ., η επέκταση, αναδιαρρύθμιση και βελτίωση του αεροσταθμού κατά 850 τ.μ. και η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου. Επίσης, η εν λόγω μελέτη προβλέπει την κατασκευή εσωτερικής περιμετρικής οδού μήκους 2 χιλιομέτρων και πλάτους 6 μέτρων , την κατασκευή βοηθητικών κτιρίων, αποθηκών και στεγάστρων, συνολικής επιφάνειας 400 τ.μ., την αύξηση της χωρητικότητα του υδατόπυργου, την κατασκευή και λειτουργία δεξαμενών αεροπορικών καυσίμων. Παράλληλα, προβλέπονται έργα βοηθητικά, όπως η κατασκευή δικτύου συλλογής ομβρίων, η σύνδεση του δικτύου ακαθάρτων με το αποχετευτικό δίκτυo της Χώρας, η αντικατάσταση της περίφραξης και η συντήρηση και επισκευή των δαπέδων της αερολιμενικής υποδομής (διάδρομοι, τροχιόδρομοι, δάπεδα στάθμευσης κ.α.). Tέλος, τα υγρά απόβλητα του αερολιμένα θα διατίθενται στο αποχετευτικό σύστημα του Δήμου.
Ο φάκελος της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή έργων βελτίωσης του αεροδρομίου κατατέθηκε από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας το Μάιο του 2009. Αν και ο Δήμος ή η Περιφέρεια δεν έχει γνωμοδοτήσει για το έργο, ωστόσο στη διάθεση του Υπουργείου υπάρχουν οι εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως της αρχαιολογίας (Κ.Α’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, 2η Ε.Β.Α., Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων), της Διεύθυνσης Χωροταξίας και του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο φάκελος της Μελέτης είχε έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο, κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο, όπου όμως το θέμα δεν συζητήθηκε ποτέ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου