Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Ελπίδα των νησιών το σύστημα διακομιδών

Το θέμα των διακομιδών ασθενών με πλωτά και εναέρια μέσα αποτελεί φλέγον και δυσεπίλυτο ζήτημα για τα νησιά των Κυκλάδων. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Τμήματος Διακομιδών του ΕΚΑΒ, σχετικά με τις μεταφορές ασθενών που έγιναν τα δύο τελευταία χρόνια από το Νοσοκομείο της Νάξου σε νοσοκομεία της Αττικής ή της Σύρου, οι αεροδιακομιδές παρουσιάζουν αύξηση, χωρίς όμως να παρατηρείται ανάλογη αύξηση των περιστατικών προς μεταφορά. Αντίθετα, μικρότερος είναι ο αριθμός των διακομιδών που έγιναν με πλωτά μέσα. Επίσης, η Νάξος κατέχει την πρωτιά στο σύνολο των διακομιδών, σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων. 
Όσο για τις διακομιδές με πλωτά μέσα που καταγράφηκαν από το Λιμεναρχείο της Νάξου, το οποίο όμως εξυπηρετεί και άλλα νησιά, παρατηρείται ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό της μεταφοράς ασθενών με ιδιωτικά σκάφη, ενώ ελάχιστες είναι οι καταγεγραμμένες διακομιδές με σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

Πλωτά ή εναέρια μέσα;
Αρκετά συχνά τίθεται ερώτημα για τον τρόπο επιλογής των μέσων διακομιδής. Τον τελικό λόγο στην επιλογή έχει το ΕΚΑΒ, οι γιατροί του οποίου έρχονται σε άμεση συνεννόηση με το θεράποντα γιατρό. Αρκετά συχνά θεωρείται το κόστος των αεροδιακομιδών αρκετά υψηλό και άρα αποτρεπτικό, αφού υπολογίζεται στα 4.500-5000€ ανά ώρα πτήσης, ανάλογα με το εναέριο μέσο.  «Ο τρόπος και η διαδικασία της διακομιδής συναποφασίζεται από το γιατρό του ΕΚΑΒ και το θεράποντα γιατρό, ο οποίος θα πρέπει να παρουσιάσει τόσο καλά τα στοιχεία, ώστε ο γιατρός του ΕΚΑΒ να μπορέσει να βγάλει ασφαλές συμπέρασμα για την κρισιμότητα και την αναγκαιότητα της διακομιδής» δηλώνει στη «Ν» η αναισθησιολόγος, υπεύθυνη του γραφείου αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, Άννα Μαριόλα. Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι «μία διακομιδή πρέπει να γίνεται όταν είναι δεδομένα τα στοιχεία, εφαρμόζοντας τα κριτήρια του επείγοντος και αναγκαίου, βάσει των δυνατοτήτων του υγειονομικού σχηματισμού. Δεν κάνουμε προληπτικές διακομιδές, στηριζόμενοι στην πιθανότητα μήπως συμβεί κάποια επιπλοκή. Η κοινωνική επιβάρυνση από τις αεροδιακομιδές είναι πολύ μεγάλη, τη στιγμή που τα ασφαλιστικά ταμεία δεν μπορούν να πληρώσουν τις συντάξεις. Και βέβαια δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την οικονομική αφαίμαξη των συγγενών και την ταλαιπωρία του ασθενούς».
Ωστόσο, οι ιδιαιτερότητες της νησιωτικής Ελλάδας κάνουν επιτακτική την ανάγκη ενός αξιόπιστου συστήματος διακομιδών,  ώστε να μπορούν οι νησιώτες να απολαμβάνουν τις παροχές υγείας και να καλύπτουν πληρέστερα και έγκαιρα τις ανάγκες του μόνιμου πληθυσμού και των επισκεπτών.

Ιδιωτική υπόθεση η μεταφορά ασθενών με πλωτά
Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι περισσότερες διακομιδές ασθενών που γίνονται με πλωτά μέσα, εκτελούνται από ιδιώτες. Το 2011 πραγματοποιήθηκαν 166 μεταφορές 187 ασθενών, εκ των οποίων οι 150 διακομιδές έγιναν από ιδιωτικά σκάφη και μόλις οι 16 από το σκάφος του Λιμενικού Σώματος. Εντύπωση προκαλούν οι πληροφορίες που φέρουν Λιμεναρχεία γειτονικών νησιών να ζητούν τη συνδρομή ιδιωτών, μέσω του Λιμεναρχείου Νάξου, τη στιγμή που θα μπορούσαν να απευθυνθούν και να χρησιμοποιήσουν δικά τους πλωτά μέσα, κερδίζοντας κυρίως χρόνο στη μεταφορά του ασθενούς.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι διακομιδές πραγματοποιούν τα πλωτά του Λιμενικού Σώματος, το σκάφος «Κυρίαρχος» (μέχρι 7 μποφόρ) και τα σκάφη «Άρτεμις» και «Αργοκοιλιώτισσα» (μέχρι 6 μποφόρ). Από αυτά, τη μερίδα του λέοντος στην προτίμηση του ΕΚΑΒ κατέχει ο «Κυρίαρχος».


Δεν υπάρχουν σχόλια: